Pentru a-i returna, autorităţile le-au impus, încă din 2003, hotelierilor din Poiana Braşov o taxă suplimentară la apa menajeră.

Este vorba despre un tunel care străpunge un munte din Poiana Braşov. Face parte din noua reţea de evacuare a apelor menajere, pentru care hotelurile din zonă plăteau taxe suplimentare încă din 2003.

Noua reţea de evacuare a apelor menajere are o lungime de 15 kilometri. Apa e evacuată gravitaţional, prin conducte cu diametrul de 30 şi respectiv 40 de centimetri. Din cauza topografiei terenului, a fost nevoie de construirea unei galerii subterane de aproape un kilometru lungime.

Tunelul străpunge muntele pe o distanţă de peste 900 de metri. În tunel a fost instalată o conductă cu diametrul de 40 cm, ce asigură un debit de 26 de litri pe secundă. Tunelul se termină cu o scară metalică, montată într-o galerie verticală betonată, cu înălţimea de 13 metri.

„Deschidem uşa din amonte, se face o ventilaţie naturală, datorită diferenţei de nivel, se aşteaptă, bineînţeles, o oră, după care se intră. Avem un detector de gaz, în momentul în care datele sunt în parametri, putem intra, fără niciun fel de problemă”, spune Andrei Tulpan, adjunct-şef sector Poiana Braşov, Compania Apa.

Apele ajung din Poiana Braşov în Râşnov şi sunt dirijate apoi într-o staţie modernă de epurare, lângă municipiul Braşov.

Canalizarea plătită de hotelieri poate prelua un debit de patru ori mai mare, faţă de volumul de apă menajeră evacuat în prezent.