Gigi Becali a fost membru al Parlamentului European între iunie 2009 și decembrie 2012, ulterior a ajuns în Parlamentul României, din decembrie 2012 până la condamnarea penală din mai 2013.

Omul de afaceri s-a născut pe 25 iunie 1958, în satul Zagna, în județul Brăila într-o familie de origine aromână. Ulterior, familia a fost deportată de către comuniști în Bărăgan. Tatăl lui Gigi Becali a reușit într-o perioadă atât de cruntă să facă bani din oierit.

Becali a absolvit liceul ”Iuliu Maniu” din București, iar în anul 2005 s-a înscris la cursurile de zi ale Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice. A abandonat studiile universitare în anul 2007, precizând că nu poate fi prezent la cursuri din cauza obligațiilor politice, sportive și de afaceri.

Gigi Becali a lucrat inițial ca lăcătuș-mecanic la ICCE, pe platforma Băneasa. Revoluția l-a prins lucrând ca paznic la vane și robineți de la subsolul clădirii. După 1989, cu ajutorul unui împrumut de la Gică Hagi și având o moștenire, Becali a început să importe blugi, țigări și săpun cu TIR-uri din Turcia. În anul 2008 averea latifundiarului a fost estimată la 725 de milioane de euro. Din cauza crizei și a scăderii prețurilor imobiliare, domeniu de unde provine mare parte din averea sa, dar și a transferării unei părți pe numele fetelor sale, în anul 2012 averea afaceristului a fost estimată la 140-300 de milioane de euro.

Între 2003 și 2007 a ocupat funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Clubul de Fotbal Steaua București, în prezent rămâne finanțatorul acestui club. De asemenea, este acționar majoritar la Avicola Iași și la Uzina Mecanică Drăgășani. În anul 2004, Becali a preluat conducerea Partidului Noua Generație.

În anul 2013 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul lipsirii ilegale de libertate din 2009, iar în anul 2015, pe 3 aprilie, Becali a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Poarta Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare.