Procesomanii reprezintă unul din principalele motive identificate de ministrul Justiției pentru aglomerația din instanțele românești, care face ca procesele să dureze foarte mult timp.

El a avansat și mai multe soluții prin care să poată fi redus din volumul prea mare de muncă al judecătorilor.

Procesomanii contribuie la dosare create artificial

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că foarte multe dintre problemele din cadrul instanţelor sunt cauzate de volumul foarte mare de muncă.

”Sunt foarte multe dosare create absolut artificial”, afirmă ministrul, precizând că avem ”procesomani”.

Ion avansează ideea reducerii volumului de activitate prin desfiinţarea unor instanţe şi trimiterea judecătorilor acolo unde este un număr mare de dosare, dar şi prin ”reglarea” unor taxe de timbru care să reducă din procesele ”pe nimicuri”.

”Oamenii interacţionează nemijlocit cu justiţia şi simt pe pielea lor probleme de felul ăsta, când se înghesuiau în arhive, când se amânau dosarele şi se dădeau multe termene, durau şi durează, încă, procesele, ani şi ani se zile.

Expertizele se fac greu de multe ori, se motivează foarte, foarte greu din cauza volumului mare de activitate.

”Zeci, sute de dosare pe şedinţă”

Au zeci, sute de dosare pe şedinţă, judecătorii, şi asta e o mare problemă, o mare presiune pe ei, de aceea, după o anumită vârstă se simt poate împovăraţi pentru că nu mai au viaţă personală, trebuie să meargă cu dosarele acasă şi să motiveze, ei încontinuu trebuie să facă chestia asta.

Nu vreau să le plâng de milă, departe de mine gândul ăsta, sunt convins că există şi neglijenţă, însă e o problemă serioasă”, a declarat Stelian Ion joi seară, la televiziunea naţională, potrivit news.ro.

În acest context, ministrul Justiţiei susţine că soluţia pentru aceste probleme o reprezintă degrevarea instanţelor de judecată, în condiţiile în care există dosare pe care le numeşte ”parazitare” şi care ar îngreuna activitatea instanţelor.

”Sunt foarte multe dosare create absolut artificial. Nu vreau să vorbesc neapărat de procesomani, dar (…) avem şi se blochează activitatea. Nu mai ajungi să judeci o speţă importantă pentru că sunt procese pe nimicuri”, a adăugat ministrul.

Stelian Ion a arătat că reducerea acestor tipuri de procese se poate face ”reglând din taxele de timbru”, dar şi prin desfiinţarea unor instanţe cu activitate redusă şi relocarea judecătorilor la instanţele supraaglomerate.