AUR are parte de o zi proastă. Curtea Constituţională a României a amânat, marţi, discuţiile pe sesizările întocmite de această Alianță. Acestea vizau Hotărârârea Parlamentului 31/2020 privind învestirea Guvernului Florin Cîţu. Judecătorii vor analiza cererea AUR pe 26 ianuarie.

Decizia de a sesiza CCR a fost anunțată de copreşedintele AUR Claudiu Târziu. El a spus, la şedinţa plenului reunit al Parlamentului privind învestirea noului Guvern, că grupurile parlamentare ale partidului vor sesiza Curtea Constituţională deoarece nu au fost îndeplinite procedurile legale.

“Audierile din comisii au fost formale, grăbite şi fără posibilitatea de a analiza programul de guvernare”, a comentat atunci liderul AUR.

El le cerea celor din coaliţia de guvernare, ca şi pe cei care vor să ocupe posturi ministeriale, împreună cu preşedintele statului, domnul Klaus Iohannis, să mai aştepte niţel.

Audierile din comisii au fost formale, grăbite şi fără posibilitatea de a analiza programul de guvernare. Însă văd că în sală au fost voci, care mai de care triumfaliste, din partea arcului guvernamental. I-aș sfătui pe colegii din coaliția de guvernare, ca şi pe cei care vor să ocupe posturi ministeriale, împreună cu președintele statului, domnul Klaus Iohannis, să mai aștepte nițel, să nu se bucure prea devreme”, a spus atunci Târziu.

Liderii AUR, mesaj tranșant

El a anunțat că grupurile parlamentare AUR vor sesiza Curtea Constituţională. Motivul era legat de faptul că, formal, nu au fost îndeplinite procedurile legale pentru învestirea acestui Guvern.

“De aceea, vă rog să aşteptaţi decizia CCR. Dacă va fi favorabilă dumneavoastră, urez un singur lucru, Guvernului: Cădere uşoară”, a declarat atunci senatorul AUR.

Trebuie amintit că liderul deputaților AUR, George Simion, a declarat anterior ca solicitarea Alianței pentru noul Guvern este redeschiderea școlilor. În opinia sa, Executivul ne va îndatora și îndeamnă românii să nu mai plătească taxe și biruri. De asemenea, Simion și-a început discursul respectiv cu câteva versuri scrise de Adrian Păunescu:

„Capul lui Mihai Viteazu’ la Turda se ridică / Și întreabă de ce Șara a rămas așa de mică/ Și Câmpia Turdei tristă îi răspunde lui cu jale: Fiindcă astăzi ducem lipsa capului Măriei Tale!”.