Situația este critică în Spania, după două zile de ploi torențiale. În 4 regiuni din sud-estul țării totul este măturat de furia apelor, iar 5 oameni au murit. Cel puţin 3.500 de persoane au fost evacuate, au anunţat autorităţile.

Ultima persoană fără viaţă care a fost găsită a fost un bărbat din regiunea Redovan, la aproape 50 de kilometri sid-vest de oraşul Alicante, a declarat un purtător de cuvânt al echipelor de salvare, citat de presa europeană.

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost găsit între localităţile La Jamula şi Salazar din Andaluzia, au scris pe Twitter serviciile de urgenţă din această regiune. Un purtător de cuvânt a precizat că o maşină goală a fost găsită mai întâi, apoi trupul neînsufleţit al şoferului a fost localizat de pompieri cu elicopterul.

Un alt bărbat, ”de vârstă medie”, potrivit serviciilor de urgenţă, a murit înecat vineri dimineaţă la Almeria în aceeaşi regiune. El nu a putut să iasă dintr-un automobil blocat într-un tunel ”inundat în câteva minute din cauza cantităţii mari de apă”, conform autorităților locale.

Un poliţist a reuşit să salveze alte două persoane aflate într-o maşină, dar ”acest ocupant a rămas blocat”, a explicat primarul Ramon Fernandez-Pacheco la radio Cadena Ser. Joi, autorităţile au anunţat deja că un bărbat în vârstă de 61 de ani şi sora sa, 51 de ani, au murit în maşina lor luată de ape, la Caudete, în regiunea Castille-La-Manche.

Anumite zone din sud-estul Spaniei au bătut recordul, în aceste ultime zile, în materie de cantităţi de apă, ceea ce a dus la revărsări ale cursurilor de apă.

Cel puţin 74 de drumuri au fost închise din cauza inundaţiilor, a informat ministrul Afacerilor Interne, Fernando Grande-Marlaska, precizând că este ”o situaţie dramatică”.

În jur de 3.000 de membri ai forţelor de ordine sau militari sunt mobilizaţi pentru operaţiuni de salvare, a mai spus acesta.