Guvernul suedez trece la acțiune. A ordonat un audit al capacităţii de asigurare a resurselor în caz de criză, după ce a fost criticat pentru pregătirea insuficientă şi slăbiciunile manifestate în timpul crizei coronavirusului, transmite AFP.

Misiunea a fost încredinţată Institutului Suedez de Cercetări pentru Apărare (FOI), organism guvernamental care a publicat miercuri un raport în care evidenţia lacunele măsurilor adoptate la Stockholm, în special privind gestionarea epidemiei de COVID-19.

În raportul intitulat ‘Perspective asupra pandemiei’, cercetătorii institutului au insistat asupra ‘penuriei accelerate de echipamente de protecţie şi alte materiale medicale’ la începutul pandemiei.

Deşi a trecut, la fel ca multe alte ţări, prin experienţa epidemiilor din secolul XXI – gripa aviară din 2006 şi gripa porcină din 2009 – Suedia nu a fost complet pregătită când a început propagarea coronavirusului, arată autoriii raportului. Coronavirusul a evidenţiat slăbiciunile măsurilor adoptate de guvern.

Raportul auditului FOI va fi prezentat pe 16 noiembrie şi va constitui baza unui studiu mai aprofundat privind pregătirea pentru crize la nivel naţional.

Suedia a anunţat recent înfiinţarea unei comisii pentru evaluarea reacţiei la COVID-19, care nu a inclus izolarea populaţiei, impusă în majoritatea statelor europene. Autorităţile sanitare au făcut doar un apel la responsabilitatea individuală pentru respectarea distanţării, aplicarea unor reguli stricte de igienă şi izolarea în caz de apariţie a simptomelor. Una din cele mai drastice restricţii a fost interdicţia adunărilor mai mari de 50 de persoane şi a vizitelor în azilurile de bătrâni.

Joi, bilanţul Suediei consta în 5411 de morţi din peste 70.000 de cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 41 de decese. Raportat la populaţie, Suedia este pe locul cinci ca rată a mortalităţii în lume, de cinci până la 12 ori mai mult decât ţările nordice vecine – Norvegia, Finlanda şi Danemarca, anunță Agerpres.