‘Responsabile pentru creşterea preţurilor sunt atât seceta prelungită din ultimele luni din ţara noastră, cât şi seceta şi criza economică cu care se confruntă celelalte state ale lumii. În aceste condiţii, populaţia va trebui să suporte o majorare a preţului pâinii cu 20 la sută, în timp ce la carne, lapte şi produse din lapte creşterea preţurilor va fi de până la 10%. În cazul pâinii, de exemplu, majorarea preţului grâului cu 50% ar antrena o creştere a preţului pâinii pe real cu 40%, însă piaţa nu va putea să suporte, iar scumpirea efectivă va fi de 20%’, a afirmat Dragoş Frumosu.

Potrivit acestuia, majorarea preţului la alimente este determinată şi de absenţa unor măsuri adecvate în domeniul agriculturii.

‘Cu excepţia înfiinţării câtorva ferme mari, în agricultură nu s-au luat în ultimii 20 de ani niciun fel de măsuri menite să contribuie la creşterea producţiei. Toţi miniştrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii au vorbit despre relansarea acestui domeniu, însă nu au făcut nimic în mod concret. Din punctul meu de vedere, a existat o perioadă în care agricultura României a fost lăsată intenţionat la o parte, pentru a asigura piaţa de desfacere pentru producţia provenită de la celelalte ţări din Uniunea Europeană. Pe fondul secetei actuale, s-a ajuns în sfârşit la concluzia că agricultura ţării noastre trebuie sprijinită, deoarece dispune de un potenţial de hrănire a unei populaţii de până la patru ori mai mari decât cea a ţării noastre’, a mai spus preşedintele FSIA.

Dragoş Frumosu a menţionat, totodată, şi măsurile care trebuie luate cât mai urgent pentru revigorarea agriculturii.

‘Este necesară utilizarea în totalitate a fondurilor europene alocate agriculturii, în paralel cu refacerea sistemului de irigaţii. De asemenea, apa, energia electrică şi combustibilul utilizate în agricultură ar trebui livrate la preţuri speciale, mai mici, iar statul ar trebui să asigure anumite forme de ajutor către micii fermieri, însă numai dacă aceştia fac parte din asociaţii puternice, cu o capacitate mai bună de negociere’, a subliniat preşedintele FSIA.