„Clienţii care primesc 10% energie reglementată – al cărei tarif scade cu 5,16% – şi 90% energie de pe piaţa concurenţială – al cărei tarif creşte cu 8,53% – vor plăti cu până la 8% mai mult, de la 1 iulie”, au explicat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind „modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă (FUI) clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienţilor casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 şi până la sfârşitul acestui an”, se arată într-un comunicat transmis vineri de ANRE.

Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienţii casnici. Totodată, Comitetul a decis „avizarea tarifelor de tip Componentă piaţă concurenţială (CPC), cu modificări faţă de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienţilor finali casnici şi noncasnici, beneficiari ai serviciului universal”. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială.

Pe această piaţă, „preţul energiei electrice a înregistrat o creştere cu 24% faţă de trimestrul II. În aceste condiţii, deşi FUI au propus creşteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităţilor şi tendinţelor din piaţă, ANRE a considerat justificată o creştere medie la nivel naţional a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, se arată în comunicatul ANRE.