Miercuri, 24 iunie, preţul aurului a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 8 ani, asta în timp ce bursele din Europa şi Asia s-au prăbuşit. Totul are legătură cu modul în care au reacţionat investitorii cu privire la temerile legate de creșterea numărului de cazuri de coronavirus, scrie Reuters.

În multe state din SUA s-au înregistrat un număr record de infecţii în aceste ultime zile, iar în America Latină decesele au depăşit pragul de 100.000. Mai mult, New York Times scrie că Uniunea Europeană ar putea interzice accesul persoanelor din Statele Unite pe teritoriul european din cauza exploziei numărului de cazuri de COVID-19 din SUA.

Economistul-șef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că economia zonei euro nu se va putea recupera din criza indusă de pandemie atât de repede cum se credea iniţial, iar o serie de date apărute în ultimele zile nu aduc semnale pozitive pentru redresare.

Aurul a ajuns la 1.777,53 dolari pe uncie, foarte aproape de nivelul din octombrie 2012

În tot acest timp, SUA se gândeşte să majoreze tarifele vamale pentru mărfuri în valoare de 3,1 miliarde de dolari din Marea Britanie, Franța, Spania și Germania.

Toate aceste elemente, combinate cu scăderea recentă a dolarului şi cu lichidităţile ieftine oferite de băncile centrale, au ajutat aurul să se scumpească cu 0,6%, până la 1.777,53 dolari pe uncie, foarte aproape de nivelul din octombrie 2012, de 1.779,06 dolari pe uncie. Stocurile globale au scăzut cu 0,4%, după ce au crescut cu peste 40% față de minimele din martie.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,6%, îndreptându-se spre cea mai slabă zi din aproape trei săptămâni. Prețurile petrolului au scăzut, stocurile fiind la un nivel record. Brent a scăzut cu 1%, la 42,20 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,4%, până la 39,81 dolari pe baril, relatează România TV.