Într-un comentariu destul de acid pe acest subiect, portalul economic rus RBC scrie marţi că nu este nimic suprinzător în faptul că milionarii tind să se înconjoare cu obiecte de lux, însă atunci când preşedintele unei ţări, a cărei economie se afla într-o situaţie deloc de invidiat, cheltuieşte 86 de milioane de dolari pentru a-şi demonstra statutul de privilegiat al soartei este un eveniment ieşit din comun, conform Agerpres.

De fapt, aeronava fusese comandată pentru fostul preşedinte prooccidental al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, dar care nu a mai apucat să beneficieze de aceasta. În cei trei ani cât a durat asamblarea aparatului de zbor, puterea de la Kiev s-a schimbat, iar în consecinţă de avantajele aeronavei de lux se va bucura actualul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, fost adversar politic al lui Iuşcenko.

A-319-115XCJ este cea mai nouă aeronavă de generaţia a cincea. În interior, totul este amenajat la nivel de top. La bord se află un birou de lucru, sală de conferinţe, bucătăria, dulapuri pentru persoanele însoţitoare şi pentru bagaje, zonă de relaxare etc. Tapiţeria este bej, birourile şi dulapurile sunt realizate dintr-un lemn scump deschis la culoare, acoperite cu lac. Instalaţiile de iluminare, paturile şi baia sunt placate cu aur. Baia are o chiuvetă din marmură roz.

Anul trecut, preşedintele ucrainean a călătorit cu un Falcon 900. Costurile de închiriere ale aeronavei au totalizat 8 milioane de grivne pe întreg anul 2011.
Preşedintele României, Traian Băsescu, zboară cu un avion  Airbus A 310, dotat cu dormitor, un duş şi birou de lucru. Mobilierul din avion, patul, fotoliile şi mesele sunt construite pe structură din aluminiu. Aeronava Airbus A310 a înlocuit bătrânul Boeing 707, care timp de 36 de ani a slujit patru şefi de stat sub comunism cât şi în capitalism.