Afirmaţiile preşedintelui Ahmadinejad survin ca reacţii la ultimul raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA), în care se prezintă dovezi conform cărora Iran efectuează experimente secrete în scopul dezvoltării armelor nucleare.

"Aceştia (Occidentul) ne spun – trebuie să dovediţi că nu aveţi bombe atomice. Cum poate să fie dovedit ceva ce nu există? Este inexistent. Cum am putea să o dovedim?", s-a întrebat preşedintele iranian, aflat într-o vizită la Pakdasht, oraş la 40 de kilometri sud-est de Teheran. "Cel care emite acuzaţiile trebuie să (le) dovedească. Trebuie să dovedeşti că cineva este vinovat", a adăugat acesta.

Ahmadinejad a mai afirmat că, dacă Iranul va decide să construiască arme nucleare, o va spune deschis. ‘Când spunem că nu deţinem şi nu dorim arme nucleare, vorbim serios. Dar trebuie să fiţi conştienţi că, dacă naţiunea iraniană va decide într-o zi să construiască bombe atomice, o va spune întrucât nu se teme de voi. Se va ridica şi va spune că vrea să construiască bombe atomice’, a declarat preşedintele în discursul său, transmis în direct de televiziunea de stat iraniană.

Ahmadinejad a mai avertizat că Iranul va trata orice ţară care îi îngheaţă activele ca pe un ‘hoţ’, reacţionând astfel la iniţiativele conform cărora Statele Unite şi aliaţii acestora vor recurge la această măsură în cadrul unui nou set de sancţiuni impuse Teheranului de către SUA, Canada şi Marea Britanie. Noile sancţiuni sunt menite a mări presiunile pentru a determina Iranul să-şi suspende activităţile nucleare. Măsurile au fost dezvoltate pe baza unor sancţiuni precedente ce vizau industriile şi companiile de petrol şi petrochimice ale Iranului care sunt implicate în achiziţii de material nuclear şi activităţi de îmbogăţire a acestuia.