Premierul Florin Cîțu prelungește scutirea plății impozitului specific pentru domeniul HORECA. În acest mod, industria ospitalității, greu lovită de pandemie, mai primește o gură de aer.

Impozitul HORECA este un impozit anual datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, restaurante și cafenele.

Premierul Florin Cîțu prelungește scutirea plății impozitului specific. HORECA mai are are jumătate de an la dispoziție să își refacă veniturile

Guvernul a aprobat ca domeniul HoReCa să fie scutit de plata impozitului specific până la 25 decembrie, a anunţat premierul Florin Cîţu.

„Astăzi am adoptat un nou text într-o ordonanţă a finanţelor care nu era pe ordinea de zi. Acest text nu era pe ordinea de zi, dar am eliminat sau scutim de plata impozitului specific domeniul HoReCa până la finalul anului, până la 25 decembrie; această scutire expira în această lună şi atunci prelungim această scutire pentru domeniul HoReCa până la finalul anului – a fost aprobată şi aceasta în şedinţa de guvern de astăzi”, a declarat premierul, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În context, trebuie precizat faptul că la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare legea 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, mai cunoscută ca legea privind impozitul HORECA.

Acesta este calculat în funcţie de câteva variabile, cum ar fi suprafaţa locației respective, rangul localităţii sau sezonalitatea și este datorat, în condiții de normalitate, de toate societăţile care au înscrise în actul constitutiv, ca activităţi principale sau secundare, una sau mai multe activităţi prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică.

Prelungiri consecutive ale scutirii

În contextul pandemiei și al stării de de alertă, însă, Guvernul Orban a adoptat în iunie 2020 o ordonanța de urgență prin care a scutit pentru 90 de zile de impozitul specific industria HoReCa.

Această scutire a venit ca o completare la măsura similară adoptată în timpul stării de urgență și a fost ulterior prelungită, din trei în trei luni, în mai multe rânduri, până la decizia de azi de Premierului Florin Cîțu.

”Prin ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Economiei, în domeniul HoReCa au fost adoptate două reglementări importante, respectiv scutirea de la plata impozitului specific pentru acest domeniu pentru o perioadă de 90 de zile care se adaugă la perioada anterioară, de 60 de zile, perioada stării de urgenţă, perioadă pentru care au fost scutiţi de la plata impozitului specific.

Mecanismul în baza căruia se va aplica această scutire este următorul: impozitul acesta este un impozit anual datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, restaurante, cafenele şi din cuantumul impozitului anual, calculat la 365 de zile, se scade perioada de 90 de zile pentru operatorii economici care beneficiază de această facilitate, la care se adaugă cele 60 de zile anterioare”, preciza Guvernul în iunie 2020.

Sursă foto: Guvernul României, captură video.