Evenimente Mica publicitate Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Taxe si impozite

Impozitul specific - HoReCa, dificultăți practice și după un an de la aplicare

Autor: | | 0 Comentarii | 640 Vizualizari

Companiile din domeniul HoReCa întâmpină diverse dificultăți practice în aplicarea impozitului specific, dar și a altor legi adiacente, la mai bine de un an de la intrarea în vigoare a Legii 170/2016.

Pe parcursul anului trecut, contribuabilii care activează în această industrie au semnalat numeroase cazuri în care prevederile legislative au generat tratamente neuniforme. În principal, astfel de situaţii au apărut în cazul societăţilor care sunt obligate să aplice impozitarea mixtă pentru că desfăşoară şi alte tipuri activităţi, pe lângă activităţile HoReCa, pentru care datorează impozitul pe profit.

Deşi ne-am fi aşteptat ca în perioada scursă de la momentul implementării, majoritatea problemelor să se fi lămurit, constatăm că de fapt există o listă de întrebări fără răspuns concret din partea autorităţilor. Printre cele mai des întâlnite întrebări, se numără:

 • Cum se calculează impozitul specific pentru societăţile care desfăşoară activităti HoReCa în magazine de retail, cazino-uri sau alte spaţii nespecializate în HoReCa? 
 • Dar pentru cele pentru care spaţiul destinat diferitelor activităţi HoReCa nu este delimitat?
 • Cum calculează impozitul companiile care desfăşoară activităti HoReCa în mall-uri?
 • Care este tratamentul aferent reorganizării societăţilor – se păstrează neutralitatea fiscală?

O altă întrebare căreia vom încerca să îi formulăm un răspuns în acest articol se referă la tratamentul dividendelor din perspectiva impozitului cu reţinere la sursă aplicabil veniturilor obţinute de nerezidenţi din România, în contextul Legii HoReCa.

În acest sens, o serie de prevederi legislative cuprinse atât de legislaţia domestică, cât şi de cea europeană ar trebui analizate, cum ar fi:

 • Legea 170/2016 privind impozitul specific care menţionează că: “Prin derogare de la prevederile titlului II din Legea nr. 227/2015 (...), prezenta lege reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN […].
 • Codul fiscal, art. 229, alin. 1, lit. c), potrivit căruia sunt scutite de impozit în România: “dividendele plătite de o persoană juridică română sau persoană juridică cu sediul social în România, înfiinţată potrivit legislaţiei europene, unei persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al UE ori unui sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al UE, situat într-un alt stat membru al UE, dacă:
 
 1. persoana juridică străină beneficiară a dividendelor îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
 • este rezidentă într-un stat membru al UE şi are una dintre formele de organizare prevăzute în anexa nr. 1 la titlul II;
 • este considerată a fi rezidentă a statului membru al UE, în conformitate cu legislaţia fiscală a statului respectiv şi, în temeiul unei convenţii privind evitarea dublei impuneri încheiate cu un stat terţ, nu se consideră că este rezidentă în scopul impunerii în afara UE;
 • plăteşte, în conformitate cu legislaţia fiscală a unui stat membru, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări, unul dintre impozitele prevăzute în anexa nr. 2 la titlul II sau un impozit similar impozitului pe profit reglementat la titlul II;
 • deţine minimum 10% din capitalul social al întreprinderii persoană juridică română pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin un an, care se încheie la data plăţii dividendului. […]
 1. persoana juridică română care plăteşte dividendul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
 • este o societate înfiinţată în baza legii române şi are una dintre următoarele forme de organizare: societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată, societate în nume colectiv, societate în comandită simplă;
 • plăteşte impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări. Pentru acordarea acestei scutiri, persoana juridică cu sediul social în România, înfiinţată potrivit legislaţiei europene, care plăteşte dividendul, trebuie să plătească impozit pe profit, potrivit prevederilor titlului II, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări;”
 • Obiectivul Directivei Europene 2011/96/UE: „este de a scuti de la reţinerea la sursă dividendele şi alte forme de repartizare a profitului achitate societăţilor-mamă de către filiale şi de a elimina dubla impozitare a acestor venituri la nivelul societăţii-mamă.”

În continuare, Directiva menţionează că fiecare stat membru o aplică „repartizării profiturilor de către societăţile din statul membru respectiv către societăţi din alte state membre, ale căror filiale sunt”.

 

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
 • Prin formularul de la finalul articolelor.
 • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
 • Prin formularul de la finalul articolelor.
 • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.