Smartphone-urile au reprezentat 55,1% din totalul telefoanelor mobile livrate anul trecut, de la două cincimi, în 2012, apreciază IDC.

Cota de piaţă a Samsung a urcat în 2013 cu un punct procentual, la 31,3%, grupul sud-coreean menţinându-şi titlul de cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, iar pe locul doi se află compania americană Apple, a cărei cotă de piaţă a scăzut de la 18,7% la 15,3%.

Pe locurile trei, patru şi cinci se află Huawei Technologies Co, LG Electronics şi Lenovo Group, a căror cotă de piaţă a fost sub 5% în 2013

Potrivit IDC, unul din principalii factori care stă la baza creşterii vânzărilor de smartphone-uri este scăderea preţurilor. Preţul mediu de comercializare (ASP) al unui smartphone este de 337 de dolari în acest an, cu 12% mai mic faţă de preţul mediu de 387 de dolari înregistrat anul trecut. IDC estimează că preţurile vor continua să scadă pentru a ajunge la 265 de dolari în 2017.

“Principalul motor care stă la baza creşterii vânzărilor de smartphone-uri în următorii ani va fi scăderea preţurilor”, a apreciat recent analistul IDC, Ramon Llamas.”În special pe pieţele emergente, unde sensibilitatea şi elasticitatea preţurilor sunt foarte importante, preţurile smartphone-urilor vor scădea, ceea ce va permite acestora să treacă dincolo de elita urbană pentru a ajunge în mâinile consumatorilor de masă”, a adăugat Ramon Llamas.

Cel mai puternic ritm de creştere a vânzărilor de smartphone-uri va fi înregistrat în regiunile Asia-Pacific şi America Latină, care ar urma să înregistreze fiecare o creştere de 23% în următorii patru ani. În America de Nord, care are deja un număr mare de smartphone-uri, ritmul de creştere a vânzărilor va încetini până la 7,8% în timp ce în Europa va încetini până la 11,1%.AGERPRES