Este prima dată când Marea Britanie ia o astfel de măsură împotriva întregului sector bancar al unei ţări.

"Luăm această decizie din cauza dovezilor potrivit cărora băncile iraniene sunt implicate în programul nuclear militar al Iranului", a indicat ministrul britanic al finanţelor, George Osborne. "Considerăm că regimul iranian are un comportament ce reprezintă o ameninţare semnificativă pentru securitatea Marii Britanii şi a comunităţii internaţionale. Acest anunţ constituie o nouă etapă în vederea împiedicării regimului iranian să obţină arme nucleare", menţionează oficialul britanic.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Londra, William Hague, citat în acelaşi comunicat, decizia a fost coordonată cu partenerii ‘cei mai importanţi la nivel internaţional’ ai Marii Britanii, care urmează să anunţe separat măsuri similare.

"Acesta este un semnal puternic al determinării de a intensifica presiunile" asupra Iranului, mai precizează William Hague.

Anunţul Londrei intervine după ce Consiliul guvernatorilor al Agenţiei internaţionale pentru Energie Atomică a adoptat, vineri, o rezoluţie împotriva Iranului, în care îşi exprimă "preocuparea profundă şi în creştere" faţă de programul nuclear al Teheranului, fără însă a-i stabili un termen pentru clarificarea punctelor în suspensie menţionate într-un raport foarte critic elaborat de agenţie.