Divizia de cercetare a armatei chineze și CanSino Biologics au anunţat luni că au primit aprobarea necesară pentru a folosi pe militari un vaccin potenţial creat împotriva maladiei COVID-19, după ce studiile clinice au dovedit că acest tratament este sigur şi prezintă o anumită eficacitate, transmite Reuters, conform Agerpres.

Ad5-nCoV este unul dintre cele opt vaccinuri potenţiale chinezeşti care au primit aprobarea pentru a fi testate pe oameni în China şi în străinătate împotriva COVID-19, maladia respiratorie cauzată de noul coronavirus. Acest vaccin a fost aprobat pentru a fi utilizat în teste pe oameni şi în Canada.

Comisia Militară Centrală din China a aprobat folosirea vaccinului de către armata chineză pe 25 iunie pentru o perioadă de un an, au precizat reprezentanţii companiei CanSino Biologics. Acest vaccin potenţial a fost dezvoltat de CanSino în colaborare cu un institut de cercetare din cadrul Academiei de Ştiinţe Militare (AMS).

„Ad5-nCoV este în prezent limitat doar la utilizare militară şi folosirea lui nu poate fi extinsă la un spectru mai larg de vaccinare fără o aprobare din partea Departamentului de Suport Logistic”, precizează comunicatul emis de CanSino, referindu-se la departamentul din cadrul Comisiei Militare Centrale care autorizează folosirea pe militari a vaccinurilor.

China a administrat deja alte două potențiale vaccinuri angajaților de la stat

Reprezentanţii CanSino au refuzat să dezvăluie dacă injectarea cu noul vaccin potenţial este obligatorie sau opţională, invocând motivul secretului comercial.

Această aprobare militară a fost anunţată la puţin timp după ce China a decis la începutul acestei luni să administreze alte două vaccinuri potenţiale angajaţilor companiilor de stat care călătoresc în străinătate.

Studiile clinice de fază 1 şi 2 cu vaccinul dezvoltat de CanSino Biologics au arătat că tratamentul are potenţialul de a preveni afecţiunile cauzate de noul coronavirus, care a ucis deja peste o jumătate de milion de persoane pe plan global, însă succesul său comercial nu este garantat, a precizat compania chineză.

Separat, AMS a primit la începutul lunii iunie autorizaţia necesară pentru a testa un al doilea vaccin experimental al său în cadrul unor studii realizate pe pacienţi umani.

Deocamdată, la nivel mondial niciun vaccin nu a fost aprobat pentru utilizare comercială împotriva maladiei cauzate de noul coronavirus, însă 12 vaccinuri dintr-un grup de peste 100 de tratamente candidate au ajuns deja în etapa testelor pe pacienţi umani.