"Asociaţia portugheză a băncilor a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care acuză guvernul că doreşte să naţionalizeze sectorul", scrie ziarul Diario Economico. La solicitarea AFP, băncile au confirmat trimiterea unei scrisori, dar au refuzat să comenteze asupra conţinutului acesteia.

Potrivit ziarului Diario Economico, băncile sunt îngrijorate de un proiect de lege al guvernului care a fost aprobat săptămâna trecută de Consiliul de Miniştri. Potrivit acestui act normativ, băncile care nu rambursează în termen de trei ani împrumuturile garantate de stat ar putea să treacă sub controlul acestuia.

Acest proiect de lege dovedeşte că guvernul ‘doreşte să redefinească sectorul financiar’, a declarat sub acoperirea anonimatului un responsabil bancar citat de cotidianul portughez.

Planul de asistenţă financiară în valoare de 78 de miliarde de euro convenit de Portugalia cu FMI şi cu partenerii săi europeni prevede consolidarea fondului de garanţie bancară cu 35 de miliarde de euro şi 12 miliarde de euro pentru o eventuală recapitalizare a sistemului bancar.

Până în prezent, băncile portugheze s-au abţinut să recurgă la aceste sume temându-se că statul ar putea să devină astfel acţionar în cadrul lor. Totuşi, două dintre principalele bănci, BCP şi BPI au anunţat recent că ar putea să apeleze la ele pentru a se recapitaliza. Primul ministru portughez, Pedro Passos Coelho, a încurajat băncile să folosească aceste fonduri pentru recapitalizare, precizând că statul nu va avea decât un rol de "acţionar pasiv".
Sursa: Agerpres