“Eu m-am cam săturat să tot spunem cifrele, să prezentăm cifrele şi să ne explice cineva că nu ştim să citim cifrele. Avem 20 la sută  grad de absorbţie, foarte puţin! Dar, este enorm, comparat cu faptul că în şase ani am avut 7 la sută. Însă, e foarte puţin, comparat cu ce am avea nevoie şi cu ce ne trebuie”- a spus Victor Ponta, adăugând că ministerele care gestionează programele cu finanţare europeană au primit tot sprijinul necesar. “Ministerul de Finanţe v-a dat tot timpul împrumuturile de care aveţi nevoie, vi le dă în continuare. Pe măsură, însă, ce banii vin înapoi de la Comisie, îi folosiţi din nou pentru plăţi. Am adoptat toate măsurile necesare să facilităm plăţile, să reducem birocraţia, însă acum, deja mingea e în terenul autorităţilor de management. Fiecare ministru în parte aveţi câte una în responsabilitate. Şi trebuie să puneţi presiune, să nu ne trezim că am deblocat programele şi nu avem proiecte”- a spus premierul. Totodată, acesta a anunţat că pe ordinea de zi a Executivului se află un proiect de act normativ privind  aplicarea corecţiilor financiare stabilite de Comisia Europeană, pentru neregulile constatate în derularea programelor cu funanţare europeană.
700 milioane de euro, înapoi la Comisia Europeană

“O să avem azi o primă lectură şi o să adoptăm, probabil, săptămâna viitoare, o nouă măsură dureroasă pentru buget, dar necesară, cea referitoare la corecţiile financiare, la unităţile administrativ-teritoriale. Unde nu e vina lor, nu putem să-i punem să plătească. De altfel, ne dau în judecată, dacă nu mă înşel, şi câştigă. Şi atunci, îi punem noi să ne dea în judecată ca să câştige?  N-are sens. Însă, asta reprezintă o nouă încărcătură pe buget şi nu putem s-o compensăm decât printr-un grad ridicat şi mult mai rapid de absorbţie a fondurilor e europene”- a spus Ponta.

Potrvit datelor centralizate de Ministerul Fondurilor Europene, România trebuie să suporte corecţii financiare(adică, să returneze la Comisia Europeană o parte din banii deja primiţi- n..red.), de aproape 700 de milioane de euro. Cele mai mari corecţii financiare se înregistrează în Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resusrselor Umane (POS DRU), şi aume, de circa 200 de milioane de euro.