Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc cu prilejul reuniunii Consiliului Uniunii Europene (UE) Competitivitate de la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, principala temă abordată în cadrul discuţiilor s-a referit la structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii din România, 'în contextul similitudinilor existente din punct de vedere al profilului economic de ţară, al necesităţilor investiţionale strategice, dar şi al parametrilor macroeconomici în care cele două ţări trebuie să se încadreze(…), fondul polonez constituind un model de succes pentru Europa Centrală şi de Est'.

Discuţia celor doi oficiali precede vizita pe care ministrul român al Economiei o va efectua în Polonia în perioada 7-8 martie 2017, în cadrul căreia se vor discuta detaliile tehnice referitoare la structurarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, esenţiale pentru prioritizarea investiţiilor şi revitalizarea sectoarelor cheie ale economiei româneşti, cât şi pentru dialogul cu Comisia Europeană, pe care România îl va purta în vederea dezvoltării acestui mecanism de finanţare.

Potrivit sursei citate, oficialul polonez şi-a exprimat deschiderea şi suportul în structurarea acestui instrument, confirmând disponibilitatea pentru a pune la dispoziţia părţii române întreaga expertiză poloneză în constituirea FSDI.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, anunţa în data de 9 februarie că Guvernul a decis adoptarea unui memorandum privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

'Avem adoptat astăzi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 – 2020, având în vedere crearea unor noi instrumente de investiţii publice, crearea Fondului Suveran de Investiţii fiind o măsură de stimulare economică, instrument de finanţare în investiţii în sectoare competitive, rentabile şi sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital şi surse din piaţa financiară', a declarat Alexandru Petrescu, într-un briefing susţinut la acea dată la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii instituţionali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiţii şi alţi investitori privaţi.

Totodată, ministrul Economiei a precizat că urmează să fie adoptat şi un act normativ privind funcţionarea efectivă a acestui fond.

FSDI va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinanţare a proiectelor de investiţii, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI. AGERPRES