Un tânăr de 21 de ani a fost arestat la Hounslow, o periferie a Londrei, în jurul orei locale 23:50 (22h50 GMT) sâmbătă, a precizat poliţia într-un comunicat difuzat duminică. El a fost reţinut în baza legii britanice privind terorismul şi a fost condus la o secţie de poliţie din sudul Londrei. 

Sâmbătă dimineaţa, un suspect de 18 ani a fost arestat la la câteva ore după atacul soldat cu circa 30 de răniţi. 

Poliţia a declarat sâmbătă seara că este în căutarea unor eventuali complici. 

„Prioritatea noastră … este de a identifica şi a localiza orice alţi potenţiali suspecţi”, a declarat Neil Basu, un responsabil de combaterea terorismului din cadrul poliţiei din Londra la o conferinţă de presă. 

În jurul orei locale 07h50 (06:50 GMT), poliţia a arestat un tânăr de 18 ani pentru presupusa sa implicare în „comiterea, pregătirea sau instigarea la un act de terorism”, a spus el. 

Atentatul – al cincilea în şase luni în Marea Britanie – a fost comis într-o garnitură de tren a metroului din Londra în jurul orei locale 08:20 (07:20 GMT), în staţia Parsons Green, situată într-un cartier din sud-vestul Londrei, cu ajutorul unui dispozitiv exploziv artizanal. 

Arestarea primului suspect, în vârsta de 18 ani, calificată ca „foarte importantă” de către poliţie, a intervenit în zona de plecare a portului Dover, punct de tranzit spre celălalt mal al Canalului Mânecii. 

Aceasta a dus la evacuarea parţială a portului în jurul orei 11:40 (10:40 GMT) pentru a permite „cercetarea locului ca măsură de precauţie”. Această operaţiune a permis poliţiei să intre în posesia „mai multor obiecte”, în timp ce suspectul a fost transferat la o secţie de poliţie din Londra, a detaliat oficialul citat. 

Într-un mesaj televizat difuzat după o întâlnire de urgenţă a guvernului, ministrul de interne Amber Rudd a subliniat sâmbătă că este „prea devreme” pentru a spune dacă acesta era cunoscut forţelor de ordine, aşa cum afirmase în ajun preşedintele american Donald Trump într-o postare pe Twitter. Premierul Theresa May a fost, se pare, deranjată de aceste afirmaţii ale preşedintelui SUA. 

„Ancheta avansează foarte repede. Am realizat progrese considerabile şi vom continua să facem tot posibilul pentru a reduce ameninţările din această ţară”, a declarat şefa poliţiei din Londra, Cressida Dick, la BBC. 

Poliţia a evacuat parţial sâmbătă un cartier rezidenţial din Sunbury-on-Thames, la 20 km sud-vest de Londra, instituind un cordon de securitate pe o rază de 100 de metri în jurul unei case pentru a efectua o percheziţie. 

De teama unui alt atac „iminent”, Centrul britanic de analiză a terorismului a menţinut sâmbătă la „critic” nivelul de alertă teroristă, ridicat cu o zi înainte la acest maximum pentru a doua oară în câteva luni. 

Theresa May a anunţat, vineri, într-un mesaj televizat, că militari vor fi desfăşuraţi în locuri-cheie, care nu sunt accesibile publicului, pentru a permite o întărire a prezenţei poliţiei în locuri publice, inclusiv în transporturi, zone de trafic intens şi locuri turistice. 

Bilanţul atentatului putea să fi fost mai mare, a spus Theresa May, apreciind vineri că dispozitivul exploziv era destinat să producă „pagube enorme”. 

Un dispozitiv artizanal a explodat vineri în staţia de metrou Parsons Green din Londra în ceea ce a fost considerat drept un „atentat” de către autorităţi. În urma deflagraţiei circa 30 de pasageri au suferit arsuri, precum şi leziuni provocate de busculada creată după explozie. 

Sursa: Agerpres