"Marţi au căzut peste Moscova 30 de milimetri de precipitaţii, un record istoric pentru data de 9 iulie. Precedentul record (de 27 de milimetri) s-a înregistrat în anul 1888", a anunţat un purtător de cuvânt al acestui serviciu.

De la sfârşitul anului trecut, vremea din capitala Rusiei a atins extreme prin care a doborât succesiv mai multe asemenea recorduri, zilele cele mai friguroase sau cu zăpezile cele mai abundente fiind urmate de cele mai ploioase sau călduroase înregistrate de la începutul măsurătorilor meteo.

Ultimul record a fost înregistrat în urmă cu mai puţin de două săptămâni, când la Moscova temperatura a urcat până la 32 de grade Celsius, un record pentru ziua de 27 iunie.

De asemenea, iarna trecută a fost pentru capitala rusă cea cu ninsorile cele mai abundente consemnate în ultimii 130 de ani de când se efectuează măsurători meteo, în luna martie înregistrându-se cele mai semnificative precipitaţii din această lună în ultima jumătate de secol, iar temperaturile au fost cu cinci grade sub norma climatologică.

Şi prima zăpadă abundentă din sezonul trecut, căzută la sfârşitul lunii noiembrie, a doborât recordul din ultimii 50 de ani.

În luna decembrie, Rusia a fost străbătută de cel mai sever val de frig arctic pentru prima lună de iarnă în ultimii 75 de ani, în unele zone din Extremul Orient rus temperaturile scăzând sub minus 50 de grade Celsius şi la Moscova sub minus 20 de grade.

Gerul a fost urmat de ninsori abundente în următoarele trei luni, astfel că, la începutul lunii februarie, meteorologii au anunţat iarna cu cele mai mari zăpezi din ultimul secol.
Sursa: Agerpres