”În Siria există o mare varietate de grupuri etnice, care au coexistat până în prezent în mod paşnic graţie unui regim puternic. Dacă Bashar Al-Assad pleacă, islamiştii din organizaţia Fraţii Musulmani vor profita de aceasta pentru a lansa o politică de teroare împotriva populaţiei ţării”, a declarat Laşkul, secretarul Societăţii pentru studierea istoriei serviciilor speciale ruse.

”În pofida complexităţii situaţiei, majoritatea populaţiei îl susţine în continuare pe Al-Assad. Acesta este un fapt care trebuie luat în considerare de către ţările occidentale”, a adăugat Laşkul.

Potrivit expertului, o criză similară a lovit Siria înainte de sosirea la putere a lui Hafez Al-Assad, tatăl lui Bashar Al-Assad.

”În acea epocă, Hafez Al-Assad a reuşit să pună capăt revoltei islamiştilor, ceea ce a permis stabilizarea situaţiei şi unificarea ţării. Evident, actualul preşedinte se teme de sosirea la putere a islamiştilor şi de repetarea scenariului libian”, a mai spus Laşkul.

Expertul a subliniat printre altele că, în cazul plecării lui Al-Assad, Rusia şi-ar pierde singurul aliat din Orientul Mijlociu şi ar dispărea din regiune pentru numeroşi ani.

”De aceea, Rusia trebuie să insiste pentru dialog. Aceasta este singura soluţie la criză, care să fie acceptabilă pentru toate părţile. Din nefericire, opoziţia, controlată în totalitate de Arabia Saudită şi Qatar, nu acceptă această soluţie şi cere plecarea lui Al-Assad”, a conchis expertul rus.
SURSA: Agerpres