La inceputul lunii aprilie a anului trecut s-a infiintat primul fond deschis de investitii din Romania, axat pe plasamente in actiuni cotate, fondul Napoca. Ceea ce parea o aventura s-a dovedit a fi o miscare inteligenta: in mai putin de noua luni, valoarea titlurilor Napoca a crescut cu 41%, ceea ce corespunde unui randament anualizat de peste 60%, adica aproape dublu fata de castigul adus de un depozit bancar la termen. Evident, aceste rezultate s-au datorat, in primul rand, abilitatii administratorilor, insa important a fost si revirimentul de ansamblu al pietei bursiere. „In anul trecut, tendinta pietei s-a modificat, 2001 fiind primul an in care cresterea indicelui BET s-a situat deasupra inflatiei, conditie fara de care construirea si gestionarea unui portofoliu de actiuni nu isi avea rostul”, afirma Walter Blaj, directorul executiv al Globinvest, societatea care administreaza fondul Napoca.
Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, afirma ca motivul principal al evolutiei Bursei anul trecut l-a constituit imbunatatirea performantelor companiilor listate: „Cele mai multe actiuni au crescut pe baza rezultatelor, nu a speculatiilor din piata. A contat, de asemenea, „curatenia” facuta de conducerea Bursei (delistarea a jumatate din companiile cotate – n.red.), precum si faptul ca majoritatea actiunilor erau subevaluate, unele chiar puternic subevaluate”.
In perioada in care bilantul de sfarsit de an atesta revirimentul pietei bursiere aparea al doilea fond de actiuni din Romania, Intercapital, administrat de Certinvest, societate care face parte din grupul de firme care include si societatea de brokeraj Intercapital Invest. Razvan Pasol spune ca fondul a fost creat, ca si Napoca, intr-o perioada prielnica investitiilor pe piata de capital: „Cred ca si 2002 va fi un an bun pentru astfel de plasamente”. Walter Blaj este de parere ca 2002 este doar inceputul unei perioade faste: „Cred ca intr-o perioada de 1 – 5 ani piata actiunilor cotate din Romania are sanse sa inregistreze cresteri semnificative, iar dupa intrarea acesteia in normalitate rentabilitatile oferite de titlurile cotate se vor situa in mod cert deasupra altor alternative investitionale”.
Cumparati, dar nu orice
Optimismul specialistilor nu trebuie interpretat ca o invitatie la investitii cu ochii inchisi. Pentru a decide ce actiuni merita cumparate este nevoie sa faceti niste analize. Directorul executiv al Globinvest explica cum sunt alese destinatiile plasamentelor fondului pe care il administreaza: „Actiunile din portofoliul Napoca sunt selectate pe baza unui model riguros de evaluare care ia in considerare dinamica majoritatii indicatorilor financiari ai societatilor emitente (indicatori de profitabilitate, de lichiditate, de solvabilitate etc), precum si indicatorii specifici bursieri, ce caracterizeaza raportul dintre pretul de piata si rezultatele obtinute de societati. In mai putine cuvinte, ne straduim sa selectam cele mai bune societati cotate la Bursa bazandu-ne pe ideea ca, in timp, valoarea acestora va creste”. In 2001, analistii de la Globinvest au determinat plasamente cu rezultate remarcabile pentru portofoliul fondului Napoca: actiunile Compa au adus un castig de 80%, pe titlurile Impact s-a obtinut un randament de 55%, iar Azomures, Banca Transilvania si Turbomecanica au adus castiguri de 42%, 36% si, respectiv, 32%. Walter Blaj afirma ca politica de investitii a fondului Napoca va ramane orientata si in 2002, in proportie majoritara, spre actiuni cotate la Bursa.
Titlurile listate la Bursa sunt preferate si de Razvan Pasol, piata de tranzactionare nefiind insa unicul criteriu de selectie. „Investesc in actiunile companiilor cu capital integral sau majoritar privat (niciodata in companii in care statul detine majoritatea actiunilor), cu rezultate financiare bune, in actiuni care au un trend favorabil si care au lichiditate buna, spune Pasol. Urmaresc cu atentie actiunile Banca Transilvania, Impact, Terapia, Compa, BRD, Azomures si SIF-urile”. Cu exceptia titlurilor SIF, actiunile enumerate de Razvan Pasol se afla in portofoliul fondului Intercapital, din care mai fac parte si Imsat, Sicomed, Otelinox, Policolor si Rolast.
Plasamentele efectuate de cele doua fonduri nu trebuie considerate exemple demne de urmat imediat. Cine se hotaraste sa investeasca pe cont propriu in actiuni trebuie sa stie ca administratorii de fonduri nu sunt infailibili si, de asemenea, ca important este si momentul in care cumperi sau vinzi, precum si termenul pe care este planificat plasamentul.    

Fondul de InvestiTii Napoca
Valoarea unui titlu (10 ian)    1.451 lei
Crestere in 2001 (din 9 apr.)    40,9%
Crestere in 2002    2,98%
Valoarea activului net    1.636 mil. lei
Structura activului
– disponibil    0,32%
– certificate
de trezorerie    21,99%
– valori mobiliare cotate     69,17%
Categoria de risc    mediu
Gradul de risc    2,16
Depozitar    Banc Post

Fondul Intercapital
Valoarea unui titlu    1.027 lei
Crestere in 2001 (din 14 dec)    1,4%
Crestere in 2002    1,28%
Valoarea activului net    329,91 mil. lei
Structura activului
– disponibil    9,52%
– titluri de stat    28,77%
– depozite bancare    23,52%
– actiuni cotate    38,19%
Categoria de risc    scazut
Grad de risc    1,38
Depozitar    BRD