Spre deosebire de celelalte insa, necesita ingrijiri speciale.
Pentru dezvoltarea lor intr-un cadru artificial, conditiile de viata trebuie sa fie cat mai apropiate de cele oferite de mediul natural. Plantele au nevoie, in primul rand, de temperatura si umiditate potrivita, aer suficient si lumina. Apoi, acest tip de plante necesita un pamant de buna calitate, cel de turba fiind perfect pentru o dezvoltare propice.
Intarirea plantelor se face prin folosirea unor ingrasaminte specifice, iar cantitatea necesara se reduce sau se mareste treptat in functie de perioada de vegetatie (plantele se dezvolta numai in aceasta perioada). Foarte bine tolerat de plante este ingrasamantul Guano, care contine combinatii organo-minerale optime. Alta solutie cautata este Substral, substanta care dubleaza numarul florilor. Ingrasamantul nu trebuie insa sa ajunga pe frunze. In cazul in care acest lucru se intampla, frunzele trebuie curatate cu apa limpede.
Inainte, insa, de tratarea plantelor cu ingrasamant, trebuie inlaturati daunatorii. Cei mai des intalniti sunt puricii, paduchii lanosi si formele hibernante de insecte si acarieni. Acestia pot deveni periculosi si se poate ajunge, in cele din urma, la putrezirea plantei. Asemenea cazuri extreme pot fi prevenite ori prin curatarea si revopsirea suporturilor de ghivece, ori prin achizitionarea unora noi.
In cazul nedorit al aparitiei parazitilor, cel mai bun tratament consta in folosirea insecticidelor: se recomanda mai multe tratamente usoare, la interval de cinci zile, metoda mai eficienta decat un singur tratament puternic. Unul din insecticidele cele mai folosite este Vilmorin. Acest produs se regaseste si sub forma de revitalizant pentru plantele de apartament. Revigorarea este completa numai prin stropire la baza plantei timp de cateva saptamani.

Fiecare planta cu secretele ei

In alta ordine de idei, fiecare planta exotica, in parte, are propriul mod de crestere si se ingrijeste separat: unele au nevoie de mai mult soare (Beucarnea), altele nu suporta lumina directa pentru ca li se usuca frunzele sau sunt sensibile la curent (Dracaena, Ficusul Benjamin). In plus, multe din ele nu suporta variatiile bruste de temperatura, existand pericolul caderii frunzelor. Ingrasamantul este, de asemenea, diferentiat, in functie de specificul plantei.
Pentru pastrarea acestui decor exotic natural, tunderea este, de asemenea, necesara. Ea permite ramificarea plantei si deschiderea ei in sezonul de vara. Taierile de toaletare se fac de obicei primavara. In acelasi timp este recomandata folosirea unui suport pentru ghiveci. Prin aceasta se elimina surplusul de apa si se evita putrezirea plantei.
Cei care doresc sa cumpere plante exotice pentru decorarea spatiilor interioare din camine pot primi informatii despre ingrijirea lor, apeland la ingineri horticoli. Acestia le stau la dispozitie in majoritatea magazinelor specializate. Achizitionarea plantelor ornamentale mari include si transportul acestora la destinatia dorita de catre cumparator.    

Sapte prieteni necuvantatori

Kentya
inaltime – 1,8 m;
pret – 1.990.000 lei;
ingrasamant – Guano;
se dezvolta optim in
pamant de turba; in cazul aparitiei daunatorilor
se stropeste cu
Mospilan 20SP

Ficus Benjamin
inaltime-2,2 m;
pret-4.800.000 lei;
ingrasamant- Substral;
in cazul aparitiei parazitilor frunzele trebuie
stropite cu Vilmorin;
nu suporta variatiile bruste de temperatura.

Yucca
inaltime – 50 cm;
pret – 197.000 lei; ingrasamant- Substral; daunatorii dispar dupa folosirea insecticidului Danirun; poate depasi cu usurinta 1,5 m inaltime. Lumina trebuie sa fie suficienta pentru ca planta sa nu aiba crengi firave.

Monstera Deliciosa
inaltime – 1,7 m
pret – 4.200.000 lei;
ingrasamant – Guano;
insecticid- Ecofiol; Schimbarea de aer nu le prieste. Iarna nu trebuie tinute langa surse de caldura.

Beocarnea
inaltime – 2 m;
pret- 8.670.000 lei; ingrasamant – Substral;
insecticid- Vilmorin;
se dezvolta mai greu fata de celelalte plante din aceasta categorie, dar rezista mai mult fara apa.

Croton
inaltime – 1 m
pret- 6.900.000 lei; ingrasamant- Flortis;
insecticid- Ecofiol.
Frunzele cu terminatii foarte accentuate si culoarea galben- rosiatica o diferentiaza net de celelalte plante ornamentale.

Dracaena
inaltime – 1,5 m;
pret- 4.000.000 lei; ingrasamant- Guano;
insecticid- Vilmorin;
se dezvolta foarte bine daca sunt plantate in pamant de turba; pe masura ce cresc, apar tot mai multe radacini, iar
vasul trebuie schimbat.