Cei care și-au dat seama ce afacere profitabilă poate deveni, s-au pus pe treabă. Este cazul locuitorilor din Mureș. Aceștia au cules sute de kilograme de petale parfumate de trandafir.

Au avut noroc de o recoltă record atât în primăvară cât și vara aceasta. Din petale, gospodinele fac, dulceață, sirop sau uleiuri.

Recoltarea este manuală, dimineaţa, între ora 5 şi 9. Pălăria, floarea deschisă are 10 grame, care cumulează o sută de flori la kilogramul de petale”, explică un cultivator pentru stirileprotv.ro.

La marginea localităţii Chiheru de Jos, din judeţul Mureş. Pe o suprafaţă de peste un hectar au fost plantaţi trandafiri dintr-un soi adus din Germania.

Excelent pentru dulceaţă, parte distilată, ulei, apă de trandafir. A venit ca o provocare în materie de nou. 21.000 de flori într-o săptămână, e incredibil.”, a declarat Lucian Inta, proprietarul plantației, citat de Bugetul.ro.

Zilnic sunt culese până la 18 kilograme de trandafiri, care ajung la micii interprinzatori locali, dar şi la gospodine.

“Se pun petalele de trandafir curăţate de codiţa mică. După ce am frecat petalele cu sare de lămâie, le adăugăm sirop şi lăsăm să fiarbă 40 de minute”, explică o femeie cum se face dulceața.

După o muncă migăloasă, rezultatul este analizat.

Lucia Pascu″Îşi păstrează gustul pentru mult timp, este uşor de făcut şi ceva natural. Eu sunt fan trandafir sub orice formă.”

Trandafirii ajung şi în unele restaurante. Şi nu vorbim despre frumoasele flori care pot fi aşezate pe mese. Ci despre apă de trandafiri, folosită pentru a da o aromă deosebită anumitor preparate.