Proximitatea faţă de aeroporturile Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, faţă de Centura Bucureşti şi, mai ales, faţă de staţia de metrou Pipera sunt avantajele concrete aduse de clădirile de birouri din zona Pipera. Însă, ceea ce face ca această zonă să fie foarte atractivă este perspectiva pe termen mediu şi lung. Posibilităţile de dezvoltare sunt cu adevărat importante, iar alături de angajamentul autorităţilor pentru dezvoltarea infrastructurii – multe dintre lucrări sunt deja în execuţie sau în curs de finalizare – face să putem vorbi chiar de evaluări atractive în prezent, raportate la potenţialul zonei. Desigur, cererea agregată pentru spaţii depinde de multe variabile macroeconomice care se reflectă direct în planurile de afaceri ale potenţialilor chiriaşi, iar contextul de incertitudine la nivel european nu va putea rămâne fără consecinţe şi pentru România. Chiar şi în aceste condiţii, noi estimăm că dezvoltarea zonei va fi peste media segmentului de clădiri de birouri, odată cu revenirea economică.
Motivul pentru care suntem optimişti în privinţa zonei Pipera este reprezentat de disponibilitatea terenurilor cu suprafeţe considerabile, care permit dezvoltări de clădiri sau parcuri de birouri cu specificaţii tehnice de clasa A la preţuri competitive.  Zona Pipera oferă chiriaşilor posibilitatea de a-şi extinde operaţiunile la costuri relativ scăzute, un acces facil către cele două aeroporturi, dar şi către Centura Bucureştiului. Rata de neocupare pentru întreaga zonă Pipera se situează în jurul valorii de 25%, dar scade semnificativ pentru Pipera Sud, în special datorită accesului mai facil la mijloacele de transport în comun precum şi dezvoltării naturale către Pipera Nord, ţinând cont de faptul că această zonă benefeciază în continuare de terenuri propice dezvoltărilor de birouri. În opinia noastră, această rată de neocupare este explicată mai mult de contextul macroeconomic al ultimilor ani şi mai puţin de caracteristicile principale ale zonei.
Cum perspectiva macroeconomică a României, care a înregistrat o creştere economică record în trimestrul trei şi a reuşit să pună în ordine finanţele publice, continuă să se îmbunătăţească, preţurile avantajoase din zona Pipera pot fi de interes pentru investitori. De exemplu, în zona Pipera Nord, vedem deja un proiect major finalizat în 2011, Swan Office & Technology Park oferind 29.000 mp închiriabili. În plus, în zona Pipera Sud, în acest moment, se dezvoltă prima fază a proiectului Hermes Business Campus cu 18.000 mp închiriabili, cu termen de livrare în 2012.
Toate aceste motive, împreună cu nivelul chiriilor cuprins între 11 şi 14 euro/mp/lună, fac ca Pipera să rămână o zonă de interes pentru chiriaşi. Fie că vorbim de companii din sectorul IT&C, financiar sau FMCG, chiriaşii clădirilor de birouri valorifică avantajele pe care le oferă zona Pipera, iar potenţialul de dezvoltare, dat atât de redreserea economică a României, cât şi de atractivitatea zonei, ne face să credem într-o perspectivă optimistă pentru Pipera.

Cătălina Jigman este head of office agency and GCS în cadrul CB Richard Ellis România