În momentul în care criza sanitară este o piedică suplimentară pentru relatarea actualităţii, Reporters sans frontières (RSF – Reporteri fără frontiere) se alarmează din cauză că „principalul vaccin contra dezinformării”, exercitarea jurnalismului, este „total sau parţial blocat” în peste 130 de ţări, alertează RSF marţi, 20 aprilie.

Potrivit clasamentului său anual mondial al libertăţii presei, 73% din cele 180 de ţări evaluate de RSF se găsesc în situaţii considerate „foarte grave”, „dificile” sau „problematice” pentru profesie, scrie Le Monde.

Dacă această parte de teritorii colorate în negru, roşu sau portocaliu pe harta lumii rămâne stabilă pentru un an, doar 12 ţări din 180, adică 7% faţă de 8% în 2020, afişează o „situaţie bună”. O „zonă albă” care nu a fost „niciodată atât de redusă după 2013”, potrivit RSF.

Represiune exacerbată de Covid-19

Pe de altă parte, pandemia de Covid-19 a reprezentat „o formă de ocazie pentru state, care au putut restrânge libertatea presei„, subliniază pentru Agenţia France Presse (AFP) secretarul general al RSF, Christophe Deloire. Ea a exacerbat represiunea în ţările cele mai restrictive, precum Arabia Saudita (locul 170) sau Siria (poziţia 173, +1), potrivit ONG-ului.

De asemenea, pandemia „a provocat o uriaşă închidere a accesului” în teren la surse pentru jurnalişti, „pe de o parte legitimă când e vorba de precauţii sanitare, dar şi ilegală. În ambele cazuri, problema este: va fi redeschis acest acces?”, se alarmează Christophe Deloire.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât jurnalismul este principala pavăză împotriva „dezinformării virale transfrontaliere, pe platforme digitale şi reţelele de socializare”, uneori alimentată de putere.

„Decret anti-fake news”

Preşedinţii Jair Bolsonaro în Brazilia (poziţia a 111-a, -4) şi Nicolas Maduro în Venezuela (poziţia a 148-a, -1) au „promovat medicamente a căror eficacitate nu a fost niciodată dovedită de lumea medicală”, aminteşte ONG-ul.

În Iran, (poziţia a 174-a, -1),autorităţile au „înmulţit condamnările de jurnalişti pentru a minimiza mai bine numărul de decese” legate de Covid-19. Egiptul (locul 166) interzice „publicarea de cifre privind pandemia, altele decât cele ale ministerului sănătăţii”.

Malaysia, care înregistrează cea mai mare scădere (poziţia 119, -18), a adoptat recent „un decret anti-fake news” care dă guvernului dreptul de a-şi impune propria versiune a adevărului”. Şi în Ungaria (poziţia a 92-a, -3), unde regimul lui Viktor Orbán „îşi asumă în mod senin” reprimarea libertăţii presei, informaţia privind coronavirusul este „blocată” în special de legislaţia de urgenţă în vigoare din martie 2020, care penalizează „difuzarea de informaţii false”.

În partea de jos a clasamentului figurează în continuare China (poziţia 177), în faţa Turkmenistanului (poziţia a 178-a, +1) şi Eritreea (poziţia a 180-a, -2). În partea de sus a tabelului, Norvegia îşi păstrează primul loc al cincilea an consecutiv, în faţa Finlandei şi Suediei, redevenită a treia, în detrimentul Danemarcei (locul al 4-lea, -1).

Brazilia, în zona roşie

De remarcat ieşirea Germaniei (poziţia a 13-a, -2) din zona albă, deoarece zeci de jurnalişti au fost agresaţi „de manifestanţi apropiaţi de mişcările extremiste şi complotiste cu ocazia manifestaţiilor contra restricţiilor sanitare”.

Europa rămâne regiunea cea mai sigură, dar agresiunile şi reţinerile abuzive s-au înmulţit, în special în Franţa (poziţia a 34-a) cu ocazia manifestaţiilor contra proiectului de lege a „securității globale”, în Italia (poziţia a 41-a), în Polonia (poziţia a 64-a, -2), în Grecia (poziţia a 70-a, -5), în Serbia (poziţia a 93-a) şi în Bulgaria (poziţia a 112-a, -1).

Dincolo de Atlantic, situaţia rămâne „mai curând bună” în Statele Unite (poziţia a 44-a, +1), „chiar dacă ultimul an al mandatului lui Donald Trump s-a caracterizat printr-un număr record de agresiuni (aproape 400) şi arestări de jurnalişti (130)”.

În zona roşie intră acum Brazilia, „insulte, stigmatizări şi orchestrarea de umiliri publice ale jurnaliştilor” fiind acum „marca de fabricaţie a preşedintelui Bolsonaro”. Tot în zona roşie se află Rusia (poziţia a 150-a, -1) care s-a străduit să „limiteze acoperirea” unor „manifestaţii având legătură cu opozantul Alexei Navalnîi”.

În sfârşit, deşi rămâne continentul „cel mai violent” pentru jurnalişti, Africa cunoaşte câteva ameliorări prin Burundi (poziţia a 147-a, +13), Sierra Leone (poziţia a 75-a, +10) şi Mali (poziţia a 99-a, +9).

Sursa foto: Dreamstime