Dolarul a înregistrat o uşoară creştere faţă de euro, în special datorită ştirilor bune venite din economia americană. Cotaţia EUR/USD a înregistrat un minim intra-day la 1,3406, dar, cel puţin pentru moment, nu a reuşit să spargă pragul-suport. 

Datele macroeconomice venite din Statele Unite au fost în general bune sau, mai bine spus, interpretate pozitiv de piaţă. Investitorii, mult mai optimişti în prezent în ceea ce priveşte dolarul, au trecut repede cu vederea faptul că ordinele pentru bunurile de folosinţă îndelungată din Statele Unite, aferente lunii aprilie, au crescut cu numai 0,6% (faţă de 1% estimări şi 5% în luna martie). În schimb, au considerat pozitiv faptul că numărul de case noi vândute a crescut cu 16,2% faţă de luna precedentă, la o valoare anualizată de 981.000, cea mai mare creştere din ultimii 14 ani. Însă, numărul de case existente care s-au vândut în aceeaşi perioadă a dezamăgit uşor: a scăzut cu 2,6%, cea mai mare scădere din ultimii patru ani.

În plus, dolarului i-au fost de ajutor şi indicele de încredere a consumatorului, care a crescut la 108 în luna mai, faţă de 105, estimări, şi 106,3, valoarea din luna precedentă. La aceasta s-a adăugat şi raportul ADP cu privire la noile locuri de muncă ce s-au creat în sectorul privat în luna mai. Acesta a arătat că s-au creat 97.000 de locuri de muncă şi, dacă adăugăm şi cele din sectorul guvernamental, devine probabil ca estimarea făcută de analişti (135.000 pe întreaga economie) să se adeverească.

În articolul de săptămâna trecută spuneam că „o închidere aproape de 1,3400 a cotaţiei EUR/USD ar putea determina o continuare a trendului de scădere, mai ales dacă datele ce vor veni din partea Statelor Unite se vor dovedi în continuare a fi bune“. Afirmaţia rămâne valabilă şi în această săptămână…

45-3055-1.jpg

SURSA: www.wbs.ro