Săptămâna recent încheiată a fost liniştită la Bursa de Valori Bucureşti, cu variaţii minore pentru indicii principali şi cu o valoare zilnică a tranzacţiilor încheiate în scădere.
Indicele principal BET a înregistrat la finele acestei săptămâni o scădere de 0,08%, în timp ce indicele BET C a crescut cu 0,1%; indicele sectorial BET FI a închis cu o depreciere săptămânală de 0,9%.
Deoarece principalele titluri listate la bursa din Bucureşti se tranzacţionează, în general, în apropierea nivelului maxim istoric, fiind, în cel mai bun caz, corect evaluate de piaţă, atenţia investitorilor s-a îndreptat tot mai mult către acţiuni listate la Bursa Electronică Rasdaq (BER) sau către titluri de la BVB, care însă nu au adus randamente ridicate în ultima perioadă. Acest lucru este evidenţiat şi de evoluţia indicelui BET C faţă de BET, precum şi de aprecierea cu peste 3% a indicelui compozit Rasdaq C. Riscurile investiţiei în aceste acţiuni este însă mult mai ridicat, dacă avem în vedere cel putin două motive: gradul de transparenţă mult mai redus în cazul societăţilor de pe Rasdaq şi lichiditatea redusă a tranzacţiilor. Nu în ultimul rând, trebuie amintite creşteri extrem de importante pe parcursul ultimelor luni pentru preţul unor societăţi listate la BER şi care atrag, în acest moment, investitori fără experienţă, doar pentru că se vorbeşte foarte des despre ele.
În săptămâna recent încheiată, încă două societăţi din componenţa indicelui BET au comunicat datele financiare preliminate pe anul 2006. Estimarea profitului net pentru Banca Transilvania este de 120,2 milioane lei, în creştere cu 20,5% faţă de valoarea din 2005, în timp ce veniturile totale au înregistrat o creştere de 68%, la 1,35 miliarde lei. În aceste condiţii, indicatorul PER este de circa 35, iar indicatorul P/BV (preţul raportat la valoare contabilă a unei acţiuni) este de 6,05, valori destul de ridicate, în comparaţie cu băncile din regiune. Reacţia investitorilor la aceste date a fost extrem de slabă, cursul de închidere din şedinţa imediat următoare publicării situaţiilor financiare fiind neschimbat. Săptămâna a fost închisă de acţiunile TLV, în creştere cu aproape 1%. Tot în sectorul bancar, s-a remarcat scăderea cu peste 3% pentru BRD Groupe Société Générale, în timp ce acţiunile Banca Carpatica au închis la acelaşi curs din săptămâna precedentă.
Turbomecanica a raportat rezultate financiare comparabile cu cele de anul precedent, cifra de afaceri fiind, în 2006, de 104,3 milioane lei faţă de 104,8 milioane lei în 2005, iar profitul a scăzut cu 7%, la 16,5 milioane lei. Rezultate financiare modeste au fost raportate şi în 2005 faţă de 2004, respectiv o creştere a cifrei de afaceri şi a profitului de aproximativ 7% în termeni nominali. Preţul de tranzacţionare a adus investitorilor un câştig de aproape 50% în 2006 şi de 30% în 2005, aceste rate fiind cu mult peste cele de creştere ale activităţii economice.
Până în prezent, conform datelor preliminate pe anul trecut, transmise de cinci dintre emitenţii listaţi la bursă, se constată o evoluţie mixtă a principalilor indicatori: afaceri în creştere pentru Banca Transilvania şi Oltchim şi în scădere pentru Bermas, Socep şi Turbomecanica, în timp ce o creştere a profitului în termeni nominali s-a înregistrat doar pentru Banca Transilvania şi Bermas.