Ne aflam intr-un moment extrem de important pentru stabilirea tendintelor viitoare si, de ce nu, pentru deja celebra intrebare: unde se va afla cotatia EUR/USD la finele anului? La 1,1500 sau la 1,3000? Trendul pe termen scurt inceput la jumatatea lunii august a incetat: dolarul nu mai are resurse de crestere.



Dupa incercarea nereusita de a cuceri nivelul 1,2500, moneda unica incepuse acum cateva saptamani un nou trend descrescator, bazat pe datele macroeconomice din economia americana si pe o neincredere (la acea vreme) in sustenabilitatea revirimentului economic ce tocmai incepuse in Europa. Tot atunci, analiza tehnica ne arata o tendinta de supracumparare a EUR/USD, care, mai apoi, s-a concretizat in scaderea cotatiei din zona 1,2480 pana la nivelul-suport 1,2150.



Au urmat apoi trei incercari nereusite de a cobori sub 1,2150 (pe 19, 22 si 24 august), dupa care cotatia pare ca s-a desprins intr-un posibil nou atac al redutei 1,2500. In plus, vazand in continuare datele macroeconomice bune ce vin din zona europeana, investitorii si-au reconsiderat portofoliile. Prin comparatie cu dolarul, imaginea monedei euro a fost net pozitiva. Productia industriala in zona europeana a crescut cu 0,3% fata de luna precedenta si cu 0,4% fata de aceeasi luna a anului trecut, datorita sectorului energetic si al bunurilor de folosinta indelungata.
























































Mai mult, indicele de incredere a consumatorilor din Germania a crescut la un maxim al ultimelor 17 luni. Cea mai mare putere economica din zona euro ar putea inregistra in lunile viitoare un reviriment puternic si in privinta situatiei somajului. Cu alte cuvinte, numai stiri bune despre euro. Dolarul, in schimb, a avut de suferit o lovitura destul de puternica: cererea de bunuri de folosinta indelungata a scazut cu 4,9% in iulie, mult sub estimarile analistilor. Desigur, volatilitatea acestui indice este destul de mare si ne vom putea astepta la revizuiri pozitive in viitor, dar totusi un semn de intrebare a aparut, contribuind suplimentar la deprecierea dolarului.



Daca tendinta macroeconomica se va pastra, vom putea fi martorii unei evolutii care, inca, pare putin probabila. In acest caz, nu mai ramane decat ca problema deficitului comercial sa isi puna din nou amprenta asupra dolarului, si astfel intrebarea de la inceputul articolului sa isi gaseasca raspuns.