”Anul acesta piaţa totală de vânzare de portofolii de creanţe şi de externalizare va fi de 6,5 miliarde de lei, faţă de 6 miliarde lei anul trecut, dar ponderea între valoarea portofoliilor vândute şi externalizate se va schimba. Anul trecut am avut portofolii vândute de 2 milarde de lei, iar pentru anul acesta estimăm că vom ajunge pe vânzare de portofolii de creanţe la 2,5 – 2,6 miliarde de lei, neluând în calcul eventualele vânzări de credite ipotecare şi imobiliare’, a spus Isabela Iacob.
Deocamdată, pe primele cinci luni, valoarea creanţelor vândute pe piaţă a depăşit 1 miliard lei, Kruk preluând 30-40% din acest volum.
Anul din piaţa prealuării de creanţe de 2 miliarde lei, Kruk a avut o cotă de 70%, iar per total piaţă, împreună cu creanţele cesionate, a aînregistrat o cotă de circa o treime.
În portofoliul Kruk, creanţele vândute sau externalizate de companiile de telecom au o pondere de 50%, acestea fiind urmate de bănci cu 45%, iar restul de 5% revine IFN-uri, companiilor de asigurări şi celor de utilităţi.

Dacă înainte, doar băncile mari vindeau portofolii de credite sau externalizau, în 2011, acestora li s-au alăturat şi băncile de talie medie şi chiar şi unele mai mici.
Unele bănci vând cu regularitate creanţe, lunar, la două luni sau trimestrial, altele o singură dată pe an.
Recuperatorul de creanţe bancare a înregistrat un profit net de 16 milioane euro (69,4 milioane lei), în 2011, la nivel de grup, cifră care include şi profitul din creanţele comerciale cu o valoare totală de 2,3 miliarde lei de pe piaţa din România.
La finalul lunii aprilie, valoarea restanţelor la creditele acordate populaţiei şi firmelor era de 23,87 miliarde lei, respectiv la o pondere de 10,52% din total credite.