CIA şi serviciile de informaţii sud-coreene au pregătit 'un complot vicios' implicând 'substanţe biochimice' pentru a-l asasina pe liderul nord-coreean în timpul unor festivităţi la Phenian, se afirmă într-un comunicat al Ministerului nord-coreean pentru Securitatea Statului. 

În comunicat se vorbeşte de asemenea despre 'un asasinat cu substanţe chimice precum o substanţă radioactivă sau o nanosubstanţă otrăvitoare' care constituie 'cea mai bună metodă', pentru că nu implică 'apropierea de ţintă' şi generează 'rezultate mortale într-o perioadă de 6 şi 12 luni'. 

Această acuzaţie survine într-un moment în care Phenianul şi-a înmulţit declaraţiile belicoase la adresa Coreii de Sud şi a SUA, ca răspuns la retorica preşedintelui american Donald Trump, care se declară gata să rezolve singur, şi la nevoie cu forţa, problema nord-coreeană. 

Tensiunile au escaladat în ultimele luni în peninsulă, pe măsură ce Coreea de Nord şi-a continuat dezvoltarea programelor sale nuclear şi balistic interzise, înmulţindu-şi inclusiv testele de rachetă. 

Unii experţi sunt de părere că Phenianul este pe punctul de a întreprinde un al şaselea test nuclear. 

CIA şi serviciile de informaţii sud-coreene (IS) au 'corupt ideologic şi au oferit mită unui cetăţean al Republicii Populare Democrate Coreea, supranumit Kim', precizează ministerul nord-coreean. 'Îl vom demasca şi vom distruge fără milă pe ultimii terorişti ai CIA şi ai serviciilor de informaţii ale Coreii de Sud', se mai spune în comunicat, potrivit căruia complotul echivalează cu 'o declaraţie de război'. 

'Crima plină de ură ce a fost recent descoperită şi dejucată în RPDC ţine de terorism nu doar împotriva RPDC, ci şi împotriva justiţiei şi conştiinţei umanităţii şi este un act de mutilare împotriva viitorului umanităţii', conchide comunicatul. 

Nu se face nicio precizare cu privire la modul în care a fost dejucat acest complot.

AGERPRES