fata de nivelul din 2001. In mai 2002, presedintii SUA si al Rusiei, George W. Bush si Vladimir Putin, au anuntat un parteneriat istoric – Dialogul Energetic SUA-Rusia. „Acesta a dat tonul unor noi parteneriate intre companiile din Rusia si SUA, pentru largirea comertului energetic si extinderea investitiilor”, declara Stephanie Jason, director executiv International Energy Advisor Council din SUA.
„Estul intalneste Vestul in noua ordine a lumii energetice. Sunt doua tipuri de aliante si fuziuni: cele precum BP-TNK, facute pentru a facilita noi achizitii strategice in statele foste sovietice, altele, de tipul Yukos-Sibneft, facute pentru ca societatea rezultata sa fie mai atractiva pentru un investitor strategic”, spune dr. Andrei Konoplyanik, secretar general adjunct la Secretariatul de Energie din Bruxelles.
Zile intregi, in presa rusa a tinut cap de afis zvonul cu privire la posibila alianta LukOil-Mol-OMV pentru privatizarea Petrom. „Sincer, noi nu am auzit despre asemenea speculatii. Dar cu siguranta nu sunt decat speculatii, Mol nu formeaza nici un consortiu”, declara pentru revista Capital Zoltan Aldott, seful diviziei de Strategie Mol Ungaria. Zvonul a fost infirmat, de asemenea, si de reprezentantii LukOil, care nu exclud insa posibilitatea unei aliante. „LukOil studiaza posibilitatea de a participa la privatizarea Petrom. Inca este neclar daca vom participa independent sau in cadrul unui consortiu”, potrivit presedintelui Vaghit Alekperov.
Analistul James Angelus, presedintele USI Capital Corporation, considera ca „este mult prea mare riscul pentru un singur cumparator, este mai probabila ideea unui consortiu. Dar cred ca grupul care se va forma pana la urma va fi o surpriza pentru toata lumea”. In Europa Centrala si de Est mai sunt scoase la privatizare: compania Unipetrol din Cehia, pentru care si-au exprimat interesul PKN Orlen, Mol, OMV, Agrofert. Guvernul ceh intentioneaza sa vanda 63% pentru 300-380 milioane de dolari. In cazul societatii NIS din Serbia, deschiderea licitatiei este inca asteptata.
Privatizarea Petrom ar trebui finalizata pana la sfarsitul primului trimestru anul viitor. In 2002, Petrom a realizat o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de dolari si un profit brut de peste 100 milioane de dolari. Statul mizeaza sa incaseze un miliard de dolari pentru 30-40% din Petrom, procent care va putea fi majorat cu valoarea investitiilor pana la un pachet majoritar de 51%. Suma depaseste orice alte tranzactii incheiate sau anticipate in regiune.