În Ucraina, un pensionar în vârstă de 62 de ani a decedat din lipsă de îngrijiri medicale, deoarece ambulanţa pe care o chemase rămăsese imobilizată în nămeţi, a informat site-ul Korrespondent.net. Temperaturile ar urma să scadă până la -30 de grade Celsius la sfârşitul săptămânii, potrivit serviciilor de meteorologie. Cel puţin 136 de persoane au murit de frig în Ucraina de la 27 ianuarie.

Numărul deceselor cauzate de hipotermie în Polonia a urcat la 68, cu şase morţi în plus în 24 de ore, a anunţat poliţia. Majoritatea persoanelor răpuse de frig erau fără adăpost, unele în stare de ebrietate. Valul de frig a făcut însă victime şi în locuinţe – 50 de morţi în total, cu două noi decese din cauza asfixierii, de luni – provocând mii de incendii şi intoxicări cu monoxid de carbon, din cauza unor sobe defecte.

În Republica Cehă, un bărbat de 44 de ani a murit de frig la periferia oraşului Praga, ridicând la 24 numărul deceselor, potrivit agenţiei CTK.

Furtunile de zăpadă s-au abătut din nou marţi asupra Bulgariei, unde s-au înregistrat 16 morţi de la sfârşitul lunii februarie, în afară de cele opt decese repertoriate în urma inundaţiilor luni. Traficul era în întregime blocat în nord-est, iar singurul pod peste Dunăre spre România era închis. În sud, traficul spre Turcia este perturbat de inundaţii.

În Bosnia, o femeie în vârstă a fost găsită moartă în zăpadă, marţi, în apropiere de Mostar (sud), ridicând la 19 numărul deceselor în Balcani, dintre care 10 în Serbia, patru în Bosnia, trei în Croaţia, unul în Muntenegru şi unul în Macedonia.

Serbia se află oficial în "stare de alertă", iar situaţia devine tot mai critică din cauza ninsorilor. Zeci de mii de persoane au rămas blocate în sate rupte de lume, ca şi în Croaţia şi Bosnia. Belgradul va trebui să apeleze la spărgătoare de gheaţă pe Dunăre şi intenţionează să spargă gheaţa de pe râul Ibar cu ajutorul explozivilor.

Temperaturi de aproape -25 de grade Celsius sunt aşteptate săptămâna aceasta în Balcani.

În Germania, un septuagenar a fost găsit fără viaţă, îngheţat, aproape de maşina sa, în Saxonia Inferioară (nord). Anterior, un bărbat în vârstă de 68 de ani fusese găsit mort în locuinţa sa, care nu era încălzită, iar bilanţul urcă la cel puţin patru morţi, potrivit presei.

Marţi ningea în întreaga Austrie (4 morţi), "ceea ce nu se întâmplă des", potrivit serviciilor meteorologice austriece (ZAMG). Estul ţării şi capitala, Viena, fuseseră scutite până acum. Zăpada a perturbat traficul rutier în est şi a provocat întârzieri pe aeroportul din Viena.

În Ungaria, o femeie a decedat marţi din cauza monoxidului de carbon la Bordany (sud), ridicând bilanţul valului de frig la 13 morţi în această ţară, unde frigul siberian ar urma să revină miercuri.

În Franţa, codul portocaliu pentru ger era în continuare în vigoare în estul ţării. O nouă victimă a frigului, a şasea: un pensionar care se pare că a decedat din cauza hipotermiei după o cădere accidentală.

Noi ninsori sunt aşteptate marţi în Anglia, unde temperatura ar putea coborî local la -10 grade Celsius, în cursul nopţii, ceea ce provoacă temeri cu privire la îngreunarea traficului feroviar şi rutier.

Guvernul italian a convocat o reuniune de urgenţă pentru marţi în scopul de a garanta furnizarea de gaze naturale pentru zonele vulnerabile ale ţării, iar zăpada a ajuns până în Sicilia. Bilanţul a crescut la 26 de morţi, după găsirea trupului neînsufleţit al unui şofer de camion care dormise în maşină. În nord, temperaturile au coborât la -25 de grade Celsius. În centrul muntos al ţării, unde a nins din abundenţă, locuitori ai oraşului L’Aquila, devastat de seism în 2009, sunt alarmaţi de lipsa de alimente şi de apropierea unor lupi înfometaţi reperaţi pe străzile pustii ale satului Trasacco, potrivit Corriere della Sera.

O rezidentă britanică de pe insula elenă Symi din Marea Egee s-a înecat din cauza ploilor torenţiale. O octogenară decedase duminică din cauza inundaţiilor din Peloponez (vest), iar doi imigranţi clandestini decedaseră săptămâna trecută pe când încercau să treacă frontiera dinspre Turcia.

Lituania şi Letonia au înregistrat 23 şi, respectiv, 10 morţi.

Valul de frig din Europa, chiar dacă este "remarcabil" prin durată, nu este un fenomen "excepţional", a subliniat marţi Organizaţia Mondială a Meteorologiei (OMM), asigurând că frigul se va "atenua" săptămâna viitoare.

Intemperiile care, sub formă de ninsori, ploi torenţiale şi grindină, s-au întins de cealaltă parte a Mediteranei, în Nordul Africii, au ucis deja 25 de persoane, de vineri, în Algeria, dintre care 15 au murit asfixiate şi alte 10 în accidente de circulaţie.