Cele două partide, Partidul Progresului – de centru – și Partidul Independenței – de dreapta -, au ajuns la un acord în proiectul de lege care solicită Guvernului să retragă candidatura de aderare la Uniunea Europeană, depusă în 2010, conform AFP. Tot AFP nota anul trecut, în vară, că Islanda intenţionează să renunţe definitiv la procesul de aderare la Uniunea Europeană, în condiţiile în care Bruxelles-ul se pregăteşte să-i impună sancţiuni ca urmare a diferendului privind pescuitul, informa capital.ro în urmă cu câteva zile.

 Petiţia poate fi semnată pe Internet la adresa thjod.is, introducând numărul personal de Securitate Socială, fapt ce garantează credibilitatea numărătorii. Aceasta a depăşit pragul de 30.000 de persoane miercuri.

"Evident, oamenilor le pasă de această problemă. Suntem optimişti, dar rezultatul a fost mai bun decât am îndrăznit să sper", a afirmat Jon Steindor Valdimarsson, liderul Já Ísland (Da, Islanda), un grup de organizaţii proeuropene care au iniţiat această petiţie. Potrivit lui Valdimarsson, 13 la sută din electorat a semnat deja petiţia, ceea ce ar putea impune organizarea unui referendum.

Grupul Já Ísland intenţionează să înmâneze petiţia preşedintelui Parlementului.

"Ar fi un prejudiciu adus intereselor politice şi economice ale poporului islandez ca poarta către Europa să fie închisă în acest moment", a subliniat Valdimarsson.
Sursa: mediafax.ro

Te-ar putea interesa și: