Atenţionare pentru toţi românii, în special pentru cei care suferă de boli pulmonare!

Pericolul reprezentat de praful saharian! Atenţie în special pentru cei cu probleme pulmonare!

În fiecare an, ţara noastră se confruntă cu cel puțin două episoade de praf saharian, care ajunge până în România adus de curenții din nordul Africii.

În acest context, medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara atrag atenţia că praful saharian este periculos pentru sănătate. Specialiştii recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian ajunge deasupra teritoriului nostru.

Mai mult, persoanele care suferă de boli pulmonare ar trebui să poarte mască de protecție în acele zile.

Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, afirmă dr. Ionela Iovan, medic primar pneumolog.

Pot fi afectate şi persoanele sănătoase

Concentrația de elemente nocive este foarte mare și poate afecta nu doar persoanele cu probleme respiratorii, ci și pe cele sănătoase.

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

„Am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare”

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară.

„Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare.

În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.