În contextul celor întâmplate la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a făcut câteva precizări. Acesta a spus că o centrală nucleară are mai multe proceduri de siguranță pentru a preveni o catastrofă. De asemenea, acesta a spus că flăcările izbucnite la centrala ucraineană au fost stinse rapid și nu s-a semnalat o creștere a nivelului de radiații.

Silviu Gurlui: Un incendiu nu duce automat la o catastrofă nucleară

Cercetătorul precizează că un simplu incendiu nu ar trebui să ducă automat la o catastrofă nucleară, însă pe timp de război lucrurile pot scăpa ușor de sub control.

„Acolo sunt șase reactoare, au o putere undeva la 6.000 de megawați, adică cumva echivalentul puterii cerute de rețeaua română noaptea, spre exemplu. Două dintre aceste reactoare au fost închise de pe 25 februarie și au rămas primele patru reactoare. E greu să estimăm un potențial dezastru, la ce limite s-ar întinde, pentru că acolo e un potențial nuclear foarte mare, pe de o parte, legat de centrala respectivă, dar și depozitul de combustibil uscat, care are o capacitate potențială, pe toată durata de funcționare a centralei, de aproximativ 380 de butoaie”.

Nu s-a înregistrat o creștere a nivelului de radiații

De asemenea, profesorul a spus că în prezent nu au fost semnalate creșteri de radiații, nici în vecinătatea centralei și bineînțeles nici la distanțe mai mari.

„Această centrală, aceste reactoare dispun de o tehnologie oarecum nouă pentru o siguranță care este în plus, prin modul de funcționare și prin toate instrumentele de siguranță care se activează atunci când sunt probleme deosebite, mă gândesc fie la lichidul de răcire, fie la varii ansambluri de echipamente care țin mentenanța și funcționarea în condiții optime. Bineînțeles, dacă există un prag major de atac sau de stres asupra acestor clădiri, lucrurile ar putea să se schimbe în rău”.

Silviu Gurlui explică faptul că în cazul unei centrale nucleare „există foarte multe proceduri de protecție. E important ca acest lanț să nu fie perturbat și atât sistemele de monitorizare, cât și personalul uman să fie capabil să le folosească așa cum au fost proiectate. Sunt foarte multe niveluri de securitate. Un incendiu așa cum a fost acela acolo cred că nu ridică probleme extraordinar de mari pentru zona respectivă (…), dar bineînțeles, este un conflict militar, într-un conflict militar lucrurile pot să scape de sub control”, transmite RFI.

SUA califică atacul drept o „crimă de război”

Amintim că, forțele rusești au ocupat vineri cea mai mare centrală nucleară din Europa, în ceea ce Washingtonul a numit un asalt „nesăbuit” care ar fi putut duce la o catastrofă. Cu toate că un incendiu a izbucnit într-o clădire, acesta a fost stins, iar oficialii au declarat că instalația este acum în siguranță.

Ambasada SUA în Ucraina a calificat asaltul rusesc asupra centralei din Zaporojie drept o „crimă de război”. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că acest lucru a arătat cât de nesăbuită a fost invazia rusă.

„Pur și simplu ridică nivelul potențial de catastrofă la un nivel la care nimeni nu vrea să îl vadă”, a declarat el pentru CNN.

O înregistrare video verificată de Reuters a arătat o clădire în flăcări și o salvă de obuze înainte ca o mare bilă incandescentă să lumineze cerul, explodând lângă o parcare și trimițând fumul dens peste complex.