Pericol la Ploiești. Locuitorii nu trebuie să bea apă din rețeaua publică.

 

Interdicţia de consum a apei în zonele din Ploieşti afectate de avaria apărută, sâmbătă, la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă din nordul şi centrul municipiului, se menţine până la confirmarea încadrării apei furnizate în parametrii de potabilitate, potrivit unui comunicat de al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). 

„Având în vedere sesizările referitoare la calitatea apei, precum şi valorile crescute ale turbidităţii, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a instituit în data de 09.02.2019 măsura de interzicere a consumului de apă pentru băut, gătit, spălat pe dinţi, spălat pentru consumatorii care sunt branşaţi la reţeaua de distribuţie a apei din zonele afectate (Cartier Nord, Cartier Republicii, străzile Gheorghe Doja şi Splaiului, zona dintre străzile Zidari şi Deltei) din Municipiul Ploieşti. Această interdicţie de consum a apei se va menţine, în continuare, până la confirmarea încadrării apei furnizate în parametrii de potabilitate în zonele afectate, iar consumatorii din aceste zone vor respecta interdicţia de consum pentru a fi evitat riscul de apariţie a bolilor asociate consumului de apă care nu se încadrează în parametrii de potabilitate”, relevă sursa citată.

DSP Prahova subliniază că apa furnizată la consumatorii din aceste zone va putea fi folosită doar pentru evacuarea apelor uzate fecaloid-menajere. 

„Consumatorii afectaţi de această interdicţie vor consuma apă potabilă plată îmbuteliată sau, în lipsa unei surse alternative de apă potabilă, apa de la robinet va fi consumată doar după o fierbere prealabilă (cel puţin 2 minute) şi răcirea acesteia”, menţionează comunicatul. 

DSP Prahova prelevează şi analizează probe de apă din zonele afectate, în vederea determinării calităţii apei furnizate şi a dispus ca operatorul de apă local să intensifice monitorizarea calităţii apei în aceste zone. 

De asemenea, DSP Prahova a dispus asigurarea de către operatorul local de apă de surse alternative de apă potabilă pentru consumatorii afectaţi de această interdicţie şi a solicitat informarea consumatorilor din zonele afectate despre interdicţia instituită. 

În cursul zilei de duminică, DSP Prahova continuă programul de monitorizare intensificată a calităţii apei din zonele afectate, prin prelevare şi analiză de probe de apă, în vederea cunoaşterii calităţii apei distribuite şi a verificării eficacităţii măsurilor de remediere luate de către operatorul local de apă. Primele rezultate ale analizelor apei prelevate din zonele afectate vor fi cunoscute, în cursul zilei de 12 februarie, mai relevă sursa citată. 

Compania Apa Nova Ploieşti informa, sâmbătă, că desfăşoară o lucrare complexă de remediere a unei avarii majore apărute la sistemul de distribuţie şi alimentare cu apă potabilă. 

„Direcţia de Sănătate Publică Prahova instituie în zona de aprovizionare cu apă potabilă afectată (…) interdicţie de consum de apă distribuită prin reţeaua de distribuţie (se interzice consumul de apă pentru băut, gătit, spălat, spălat pe dinţi); apa va putea fi folosita doar pentru evacuarea apelor uzate fecaloid-menajere. (…) Apa Nova Ploieşti îşi cere scuze pentru disconfortul creat ploieştenilor şi pune la dispoziţie cisterne de apă potabilă”, se arăta în comunicatul Apa Nova Ploieşti. 

Ulterior, printr-un alt comunicat de sâmbătă, Apa Nova Ploieşti anunţa că avaria identificată este pe o conductă pusă în funcţiune în anul 2015, lucrare care nu a fost realizată de către Apă Nova Ploieşti. 

„Compania Apa Nova Ploieşti informează că avaria a fost localizată şi tronsonul de conducta izolat. Nu se cunosc în acest moment care au fost cauzele ce au generat aceasta avarie. Zonele afectate sunt alimentate cu apă în acest moment prin intermediul altor conducte de distribuţie, iar zona afectată a fost transferată pe o sursă alternativă de alimentare cu apă pentru a elimina problemele de calitate a apei potabile. La acest moment, din punct de vedere al companiei Apa Nova Ploieşti, prin soluţia de transferare pe o altă sursă conform recomandărilor Direcţiei de Sănătate Publică, apa este conformă pentru consum. Recomandăm pentru cetăţenii care au ajuns târziu acasă să lase apa să curgă un interval scurt de timp”, menţiona comunicatul.