În urmă cu fix o lună în România erau doar 4 oameni depistați ca fiind infectați cu COVID-19, iar lumea politică încă se pregătea de alegeri anticipate, cu Ludovic Orban demis de la Palatul Victoria. La începutul lunii martie, Călin Popescu Tăriceanu a propus amânarea alegerilor locale din cauza crizei coronavirusului. Italia era deja lovită sever.

De la ironie …

Răspunsul premierul interimar Orban, în acel moment, a fost unul de natură să îl ironizeze pe fostul său coleg de partid: „Înseamnă că din punctul de vedere al domnului respectiv ar trebui să nu se mai organizeze niciun spectacol, să nu se mai facă şcoală, să nu se mai organizeze meciuri, să nu se mai ducă lumea la cumpărături. Sigur că, la cum arată astăzi ce a mai rămas din formaţiunea sa, şi-ar dori să nu mai fie alegeri niciodată şi dânsul să rămână senator pe tot restul vieţii. Lucrul ăsta nu se poate, în democraţie se organizează alegeri. Noi suntem adepţii ca oamenii în democraţie să decidă reprezentanţii lor, în administraţia locală, în Parlament”.

Trebuie completat contextul și cu o altă informație de la acea vreme: în urmă cu numai patru zile de la acest comentariu, Orban îl anunțase pe Nicușor Dan drept candidat PNL, iar acesta din urmă părea câștigător sigur al Primăriei Capitalei. Părea.

Numai că după o lună premierul Orban, de data aceasta cu puteri depline, și-a dat seama că democrația nu este principala prioritate a oamenilor în această perioadă. Drept dovadă că stăm cuminți în casă, respectăm starea de urgență, și parcă ar accepta și achizițiile cu prețuri piperate făcute de autorități, numai să ieșim vii și sănătoși din povestea asta. Așa că astăzi Orban a făcut anunțul schimbării sale la față.

… la iluminare

Premierul a declarat că este posibil ca alegerile locale să fie organizate în septembrie, arătând că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali.

„Putem să decidem şi prin ordonanţă de urgenţă pentru că este o situaţie de urgenţă situaţia creată de această epidemie şi suntem pregătiţi să adoptăm o OUG în acest sens (n.r. – pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali)”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă alegerile locale ar putea avea loc în septembrie, premierul a răspuns că este posibil. El a reiterat că este din ce în ce mai clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale pe 28 iunie.

„Pregătim un act normativ pentru prelungirea mandatului aleşilor locali care exercită mandatul în urma alegerilor din 2016 până la data viitoarelor alegeri locale. Data urmează să fie stabilită de Guvern, dar, din punctul meu de vedere, astăzi, este clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale în data de 28 (n.r. – iunie) şi va fi necesară amânarea acestor alegeri. (…) Sperăm să treacă cât mai repede epidemia. După trecerea epidemiei, când o să existe un interval de timp în care să revenim la normal, să se poată desfăşura o campanie firească în care candidaţii să poată interacţiona cu alegătorii, alegătorii să cunoască bine candidaţii, vom decide organizarea acestor alegeri”, a afirmat Orban.