In lipsa unui sistem legislativ si economic care sa permita tranzactii platite cu carti de credit, licitatiile electronice romanesti ofera un model de business adaptat posibilitatilor romanesti.
Vanzarea si cumpararea prin intermediul site-urilor de licitatii nu presupune un efort prea mare din partea utilizatorilor. Daca ai ceva de vandut, de la ceasul vechi al bunicului
pana la apartamente sau casete video, bazarurile virtuale sunt locul ideal pentru a-ti expune oferta. Procedura de inregistrare este foarte simpla si mai ales gratuita iar avantajul major este ca oferta este facuta cunoscuta astfel inregii lumi nu numai la nivel de Romania. Daca ai o adresa de e-mail si completezi un formular on-line ai intrat in sistem si poti pune articole in vanzare sau licita pentru produsul care te intereseaza.
Piata virtuala a romanilor doritori de a-si vinde produsele pe Internet este impartita intre doi mari jucatori OKazii.ro si eeeBid.ro.
Desi tranzactiile efectuate prin intermediul acestor piete virtuale se ridica la zeci de milioane de dolari, nu se percep nici taxe de acces, nici taxe pentru listarea obiectelor, nici cota parte din tranzactii.
„Utilizatorii de Internet din Romania nu sunt inca pregatiti sa dea bani pentru a vinde si cumpara on-line, iar companiile nu dispun inca de mijloace prin care sa ofere
acestora pachete de servicii care sa justifice tarife de utilizare, asa cum se intampla in Occident”, ne-a declarat
Emilian Cristea, coordonator de program la OKazii.ro.
Insa afacerile de acest gen sunt promitatoare pentru ca increderea romanilor in acest sistem al tranzactiilor electronice creste constant. Acesta este si motivul pentru care Fondul american de investitii NetBridge a investit pana acum 500.000 de dolari in aceasta afacere si a extins-o si in Rusia, Bulgaria si Ucraina, aici existand site-uri gemene cu OKazii si functionand pe acelasi principiu.
Increderea in profitabilitatea investitiei americanilor de la NetBridge este confirmata de succesul inregistrat de OKazii: „Apreciem valoarea totala a tranzactiilor incheiate pana acum prin intermediul serviciului oferit de OKazii.ro ca depasind suma de 2.000.000 USD, in orice moment putand fi gasite pe OKazii.ro aproape 4.000 de licitatii active ce depasesc in valoare suma de 15.000.000 USD”, afirma Emilian Cristea.
EeeBid.ro a fost creat de o echipa de programatori din Brasov angajati ai firmei Unicarte SRL. Compania-mama, EeeBid Inc. cu sediul central in Delaware, SUA, este 100% fiica firmei Unicarte.com Software AG., Vaduz, Lichtenstein. La fel ca si concurentii lor acestia au mirosit o potentiala piata profitabila pentru acest gen de afacere si s-au extins in zona avand filiale la Praga si Budapesta.     

Statistici OKazii.ro
Anul 2000 luna septembrie
Numar utilizatori: 5.600
Numar licitatii inregistrate aprilie – 31 septembrie – 31.500
Licitatii incheiate cu succes – 2600 (peste 8% din total)
Anul 2001 luna septembrie
Numar utilizatori: peste 18.000
Numar licitatii inregistrate pana la 31 septembrie: – 12.0000
Licitatii incheiate cu succes: – 17.000 (peste 14% din total)