Serghei Celpanov, adjunctul directorului general al diviziei Gazprom Export, a declarat la 17 ianuarie că unele contracte au intrat în perioada când pot fi modificate, dar a indicat că este încă prea devreme de spus care va fi rezultatul negocierilor.
Astfel de negocieri, potrivit acestuia, reprezintă o practică obişnuită pentru clienţii Gazprom. De exemplu, în prezent, compania RWE Transgas contestă în instanţă termenii contractului cu monopolul rus de gaze.
Anterior, companiile europene au reuşit să reducă preţul la gazele furnizate de Gazprom, remarcă în acest context secţia rusă a DW. În primăvara anului 2012, ca urmare a negocierilor, preţul la gaze pentru unii consumatori europeni a fost redus în medie cu 10%.
Pe lângă GDF Suez, Econgas şi Wingas, printre companiile care au reuşit să obţină o reducere a tarifelor la livrările de gaze ruseşti în 2012 figurează Sinergie Italiane şi Eni din Italia, GWH Gashandel şi Centrex din Austria, E.on Ruhrgas (Germania), SPP (Slovacia) şi GasTerra (Olanda).
Până la sfârşitul anului 2013 se aşteaptă ca Gazprom să cumpere pachetul majoritar de acţiuni la Wingas şi WIEH din Germania, în conformitate cu un acord privind schimbul de active semnat cu BASF în toamna anului trecut.
Sursa: Agerpres
• Regina Elisabeta a uimit o lume întreagă! NIMENI nu a observat gestul. Ce a făcut în timpul funeraliilor prințului Philip
• Klaus Iohannis a dat marea lovitură în politică! Anunțul momentului despre președintele României
• Lovitură totală pentru toți cei care s-au vaccinat! Informația care dă absolut totul peste cap. Exemplul acestei țări este clar
• BOALA secolului care te „arde” pe interior. Cei care ajung în acest punct abandonează lupta
• Cîțu face ravagii! Îi dă afară? Doi miniștri ar putea pleca. Ce acuzații li se aduc (SURSE)