În timpul predicii sale susținute cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Patriarhul Daniel a clarificat semnificația pelerinajului și a subliniat importanța pelerinajelor la sfintele moaște.

Polemica a izbucnit în urma declarațiilor lui Cristian Tudor Popescu, care a folosit termeni duri pentru a-i descrie pe pelerini. Afirmațiile sale au stârnit indignare în rândul credincioșilor și nu numai.

Patriarhul Daniel, replică la afirmațiile făcute de Cristian Tudor Popescu

Patriarhul Daniel a spus ortodocșii nu cinstesc oasele, așa cum susțin cei nepregătiți sau rău intenționați. De asemenea, el a explicat că atunci când se cinstesc sfintele icoane, credincioșii nu adoră lemnul, ci persoana sfântului reprezentat.

„De aceea, credincioșii evlavioși, pelerinii, simt prezența harului Duhului Sfânt lucrător în sfinți și se bucură, iar cei care nu au credință și simțire duhovnicească nu se bucură, ci se tulbură. Sfinții adună popoarele în comuniune și dăruiesc fiecărui închinător două daruri mari: pace și bucurie.

Acestea sunt darurile pe care le‑a arătat Mântuitorul Iisus Hristos Cel răstignit și înviat din morți când le‑a zis femeilor mironosițe: «Bucurați‑vă! Nu vă temeți!», iar ucenicilor pe care i‑a găsit încuiați în casă: «Pace vouă!» Bucuria și pacea pe care sfinții le dăruiesc prin moaștele și prin icoanele lor sunt semnul iubirii și prezenței lor sfințitoare și întăritoare în viața pelerinilor”, a explicat Patriarhul României.

Pelerinajul are o semnificație profundă în viața credincioșilor ortodocși

Patriarhul Daniel a descris pelerinajul ca pe „un mare câștig duhovnicesc” care le amintește oamenilor că „suntem pelerini pe pământ și că ne îndreptăm spre cetatea netrecătoare, spre cetatea noastră definitivă”.

De asemenea, acest act de credință și speranță este și un moment de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, a mai spus acesta.

„Pelerinajul este și un act de pocăință pentru păcate și cerere a iertării, este un prilej de a cere sfinților să ne ajute să-L iubim pe Dumnezeu cum l-au iubit ei. Hramul și pelerinajul de hram pot fi un eveniment de întărire a credinței, de împrospătare a rugăciunii, de cunoaștere a altor persoane decât cele pe care le întâlnim zilnic în parohie, în mănăstire sau în localitatea de unde venim fiecare”, a precizat Patriarhul Daniel.

De altfel, Cristian Tudor Popescu a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Liga Studenților (LS IAȘI) după comparația făcută de CTP între pelerinii care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva și teroriștii jihadiști Hamas.

Liga Studenților spune că această comparație este ofensatoare și discriminatorie. De asemenea, libertatea religioasă este un drept fundamental al omului și reprezintă un reper de bază într-un regim liberal, mai punctează LS Iași.