declansa procedura de lichidare. Amanarile repetate ii fac pe intreprinzatori sa doarma, pentru moment, linistiti. Aproape nimeni nu mai crede ca lichidarea chiar va avea loc.Dupa ultima ofensiva a institutiei, in luna ianuarie, numarul firmelor aflate pe lista neagra a scazut cu aproximativ 100.000. Daca o tin tot asa, 200.000 de comercianti vor disparea din peisajul economiei nationale la 31 decembrie. „Trebuie sa le mai dam o sansa, mai ales ca foarte multi nu au posibilitati de informare si nu stiu care sunt reglementarile pe care trebuie sa le respecte. Cultura antreprenoriala abia acum incepe sa existe in Romania”, spune Anca Alina Balaciu, directorul ONRC. Acelasi lucru il afirma si presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Eugen Ovidiu Chirovici, care a sustinut decizia de prelungire a termenului. „Foarte multi nu stiu ce au de facut, fiindca nu sunt informati”, spune Chirovici. Principala prevedere pe care nu au respectat-o comerciantii a fost preschimbarea certificatului de inmatriculare, iar pentru aceasta, termenul limita se tot amana din 2001. „Este destul de greu de crezut ca vreuna dintre firmele care nu au fost interesate din vara lui 2001 pana in prezent sa solicite Registrului Comertului eliberarea unui nou certificat de inmatriculare o vor mai face pana la sfarsitul anului”, spune Carmen Medar, Avocat Asistent la compania David & Baias. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu si-au depus situatiile financiare anuale. „Legea societatilor comerciale, asa cum a fost modificata prin Legea nr. 161/2003 – Legea anticoruptie, reglementeaza cazurile de dizolvare-sanctiune ca masuri punitive care se pot lua de tribunal contra societatilor neoperationale, a societatilor „fantoma”, care nu mai au organe statutare, care nu au depus, in cel mult sase luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare care se depun la Registrul Comertului, ori care si-au incetat activitatea sau nu mai au sediul social cunoscut”, explica avocatul Carmen Medar. De altfel, chiar si directorul ONRC recunoaste ca multe dintre aceste firme nu desfasoara nici o activitate si exista numai in scopul evaziunii fiscale. Atunci de ce nu se iau masuri mai devreme? „Pentru ca multe societati cu probleme au datorii mari la alte firme si la bugetul de stat. Avem un proiect de lege, care se afla acum la Senat, prin care va fi simplificata procedura de lichidare si stabileste o perioada de sase luni in care creditorii sa-si poata recupera banii”, explica Anca Alina Balaciu. Nu se stie de unde-i vor recupera, fie mai devreme, fie mai tarziu. „Speram ca legea va fi adoptata in septembrie. Insa, intre timp, daca primim sesizari de la terti referitor la anumite firme si constatam ca au probleme grave, vom demara dizolvarea catorva dintre ele”, mai spune directorul ONRC.

Situatia firmelor cu probleme
· Estimativ, cel mult 100.000 de firme isi vor rezolva situatia legala pana la 31 decembrie.
· Procedura de lichidare pentru 200.000 de firme va presupune desemnarea unui lichidator dintre societatile care activeaza in Romania. In cazul in care firma dizolvata nu mai detine active, lichidatorii vor fi platiti din fondul de lichidare constituit la ONRC exact in acest scop.
· Asa cum am calculat in materialul „Cat pe ce sa fie lichidati, dar linistiti ca vor scapa” din luna ianuarie, fondul de lichidare este subdimensionat si nu poate acoperi costul operatiunilor nici macar pentru 100.000 de firme.