Probleme pentru Laura Codruţa Kovesi la Parchetul European, chiar înainte de debutul activităţii la această instituţie.

Kovesi: Lipsă evidentă de cooperare sinceră din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European

Şefa EPPO (noul Parchet European) critică dur lipsa cooperării din partea autorităţilor slovene cu această instituţie. Atitudinea decidenţilor de la Ljubljana „subminează grav” încrederea în gestiunea şi controlul fondurilor europene în Slovenia. Declaraţiile lui Kovesi vin în contextul în care Slovenia va prelua preşedinţia semestrială a Consiliului UE de la 1 iulie, potrivit agenţiei EFE

„Lipsa evidentă de cooperare sinceră din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European subminează grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de gestiune şi control a fondurilor europene în Slovenia”, a transmis Kovesi într-un comunicat, joi, cu cinci zile înainte ca Parchetul European să-şi înceapă activitatea cu misiunea de a investiga delictele ce afectează bugetul Uniunii Europene.

Demisie în semn de protest a ministrului sloven al Justiţiei

În aceeaşi zi, Ljiljana Kozlovic, ministrul sloven al Justiţiei, a demisionat în semn de protest faţă de decizia premierului conservator Janez Jansa de a anula procesul intern de alegere a celor doi procurori delegaţi ai Sloveniei în cadrul EPPO.

Fostul ministru al Justiţiei, membru a formaţiunii centriste SMC, consideră că această decizie este nejustificată, în timp ce Guvernul a manifestat îndoieli asupra imparţialităţii celor doi procurori. Opoziţia consideră că aceştia nu au fost pe placul premierului Jansa, care tocmai a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în care a fost acuzat inclusiv de autoritarism şi obstrucţionarea delegării procurorilor la EPPO.

Parchetul European „poate iniţia operaţiuni fără procurori europeni delegaţi sloveni”, dar „nu pot fi investigate eficient toate suspiciunile de fraudă fără procurori europeni delegaţi. (…) Procurorii europeni delegaţi în Slovenia trebuie consideraţi o instanţă cheie în arhitectura globală care garantează supervizarea adecvată şi completă a organismelor responsabile cu gestiunea şi controlul fondurilor Uniunii”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să desfăşoare în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale.

Care este rolul Parchetului European?

Parchetul European, cu sediul la Luxemburg şi condus de Laura Codruţa Kovesi, ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea la sfârşitul anului 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a procurorilor lor delegaţi au afectat acest calendar.

Două dintre cele 22 de state membre ale UE participante, Slovenia şi Finlanda, încă nu şi-au desemnat procurorii delegaţi în cadrul Parchetului European, a cărui activitate începe pe 1 iunie.

Noua instituţie are rolul de a investiga şi de a iniţia acţiuni de urmărire penală împotriva autorilor unor delicte ce afectează interesele financiare ale UE, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene ce depăşesc suma de 10.000 de euro, fraude de TVA de peste 10 milioane de euro, fapte de corupţie şi spălare de bani.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea