Miliardarii lumii au devenit şi mai bogaţi în perioada pandemiei de coronavirus, se arată într-un studiu realizat de firma de consultanţă PwC şi bancă elveţiană UBS, citat miercuri de dpa.

Activele totale ale celor mai mult de 2.000 de miliardari ai lumii au ajuns, la finalul lunii iulie 2020, la un nivel record de aproximativ 10,2 trilioane de dolari, se arată în analiza PwC şi UBS.

Vârful anterior al averii superbogaţilor lumii fusese atins la sfârşitul anului 2017 şi se ridica la 8,9 trilioane de dolari.

Sporirea bogăţiei acestor miliardari s-a datorat în parte recuperării pieţelor bursiere, în timp ce investiţiile în zone cu creştere rapidă precum tehnologia şi îngrijirea sănătăţii s-au dovedit a fi în special “motoare” de făcut avere, se arată în studiul citat.

La momentul actual, 2.189 bărbaţi şi femei au averi de peste un miliard de dolari. În evaluarea averilor lor au fost luate în considerare numerar, bunuri imobiliare şi de lux, precum şi acţiuni şi companii listate la bursă, în timp ce datoriile au fost deduse.

În Germania, activele nete ale ultra-bogaţilor au crescut la 594,9 miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iulie, după o scădere la începutul pandemiei de coronavirus. Numărul miliardarilor în ţară a crescut de la 114 la 119, transmite Agerpres.

Pentru raport, UBS şi PwC au analizat datele de la 2.189 de miliardari din 43 de ţări şi au realizat interviuri cu 60 de miliardari.

Prăbuşire record a unei averi

Averile miliardarilor sunt deseori în pericol să scadă brusc, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Elon Musk. La începutul lunii septembrie, averea fondatorului Tesla și SpaceX a suferit cea mai puternică scădere a averii sale într-o singură zi, ca urmare a prăbușirii acțiunilor companiei sale. Pierderile înregistrate de acesta sunt cele mai mari din istoria indicelui miliardarilor realizate de Bloomberg.

Averea netă a lui Elon Musk a scăzut marţi, 8 septembrie, cu 16,3 miliarde de dolari, cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi în istoria indicelui miliardarilor realizate de Bloomberg, după ce prăbuşirea acţiunilor Tesla a continuat. Titlurile Tesla au scăzut la Bursa de la New York cu 21%, cel mai sever recul înregistrat vreodată, după ce General Motors Co (GM) a anunţat că va plăti aproximativ două miliarde de dolari pentru achiziţionarea unei participaţii de 11% la producătorul american de camioane electrice Nikola Corp, o tranzacţie care va ajuta grupul american să concureze cu Tesla şi Ford.

Chiar şi după această scădere, Elon Musk rămâne cu o avere de peste 82 miliarde de dolari.

Declinul Tesla pe bursă începuse în urmă cu o săptămână, după ce acţiunile producătorului american de vehicule electrice nu au fost incluse în indicele S&P 500 al Bursei de la New York.