În această situație, în care suntem în plină transmitere comunitară a noului coronavirus COVID-19 iar numărul celor infectați crește foarte mult de la o zi la alta, Colegiul Medicilor Stomatologi din România solicită tuturor DSP-urilor să comunice în cel mai scurt timp posibil care sunt cabinetele care vor asigura serviciile de medicină dentară de urgență până la ridicarea restricțiilor impuse de Ordonanța Militară nr 2/2020, se arată într-un mesaj transmis de prof. dr. Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România este în legătură permanentă cu DSP-urile din toată țara și este gata să ajute oricând, cu orice este nevoie. În acest sens, a transmis tuturor colegiilor teritoriale să pună la dispoziția autorităților publice, încă de săptămâna trecută, liste cu toate cabinetele stomatologice, indiferent de forma de organizare – publică sau privată – pentru a se găsi cea mai bună variantă pentru pacienți.

În urma acestei colaborări, DSP Dolj a stabilit deja care sunt centrele care vor asigura servicii stomatologice de urgență după cum urmează:

Pentru populația indemnă și persoanele izolate voluntar la domiciliu:

  • în Craiova – la nivelul Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență – 2 cabinete cu o singură tură de zi și un cabinet cu program permanent (3 ture de 8 ore);
  • în Calafat – 1 cabinet cu program permanent (3 ture de 8 ore)

Pentru persoanele COVID pozitive și persoanele aflate în carantină:

  • în Craiova – cabinetul medical stomatologic din cadrul Liceului Odobleja, cu program în două ture (08.00 – 20.00 și 20.00-08.00)

Angajarea medicilor stomatologi în unitățile de primiri urgențe se poate face imediat, fără concurs, pe o perioadă de 6 luni

Reamintim pacienților faptul că decizia de suspendare temporară a activității cabinetelor stomatologice nu aparține CMSR, ci este o consecință a Ordonanței Militare nr.2/2020. În acest moment ar fi putut exista serviciul de medicină stomatologică în fiecare unitate de primiri urgențe din țară dacă managerii de spital ar fi făcut demersuri în acest sens. În aceste condiții de pandemie însă, conform legii în vigoare, angajarea medicilor stomatologi în unitățile de primiri urgențe se poate face imediat, fără concurs, pe o perioadă de 6 luni. Colegiul Medicilor Stomatologi din România este pregătit să ajute orice manager dorește să înființeze linie de gardă pentru servicii stomatologice.

De asemenea, amintim faptul că CMSR, prin Art.1 din decizia BExN nr. 16, emisă în data de 24 martie, a stabilit faptul că unitățile publice sau private se pot implica în acordarea serviciilor stomatologice de urgență dacă fac dovada că pot asigura măsuri de protecție totală a pacienților și a personalului medical în fața infectării cu noul coronavirus, norme stabilite de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din care amintim: circuite separate, echipament de protecție complet, dezinfecție corespunzătoare a cabinetului, etc. În virtutea unei funcționări corecte, rugăm să existe o colaborare strânsă între DSP și cabinetele stomatologice care vor asigura serviciile medicale de urgență.

Pe măsură ce vom afla deciziile luate de reprezentanții DSP-urilor, Colegiul Medicilor Stomatologi din România le va anunța public, în timp real, pe site-ul www.cmdr.ro .