Ministerul Sănătăţii este în faza de reorganizare şi regândire a pachetului bazal de servicii, în conformitate cu acordul pe care ţara noastră l-a încheiat cu FMI.
"De la început vreau să subliniez că revizuirea sau mai exact, regândirea pachetului de servicii de bază înseamnă o raţionalizare a consumului de medicamente, nu o excludere sau tăiere. Este, mai degrabă, o eliminare a anomaliilor existente în sistemul de decontare", a mai spus ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli.
Acesta a mai precizat că toate medicamentele existente în prezent pe listele de medicamente compensate şi gratuite vor rămâne în continuare pe aceste liste. Schimbarea constă în modul de recomandare a unei serii de medicamente pentru tratamentul pacienţilor.
Astfel, în noua formă a pachetului de bază, pentru a putea fi decontate, mai multe medicamente care în prezent sunt prescrise pentru afecţiuni în care nu au indicaţie terapeutică în autorizaţia de punere pe piaţă a producătorului,  vor trebui prescrise numai pentru indicaţiile terapeutice din această  autorizaţie.
Potrivit ministrului, revizuirea pachetului urmăreşte asigurarea unui echilibru între venituri şi cheltuieli pentru eliminarea surselor de producere a arieratelor din Sănătate.