Premierul Ludovic Orban a venit cu prima reacţie în cazul experimentului realizat de Digi24, împreună cu Raed Arafat, când timp de jumătate de oră nimeni nu a răspuns la apelurile telefonice efectuate către DSP.

Şeful Guvernului a dat asigurări că situaţia nu se va mai repeta, pentru că Guvernul a asigurat cadrul legal pentru detașarea de oameni la Direcțiile de Sănătate Publică: „Începând de astăzi, există resursa umană la DSP-uri, ea trebuie folosită în mod inteligent”. Ludovic Orban a adăugat că, dacă este necesar, se pot aduce şi imbunătăţiri de ordin tehnic sistemului.

„Până acum, mai aveau scuza că nu există resursa umană, a fost o creștere a cazurilor care a suprasolicitat resursa umană din DSP-uri. Începând de astăzi, există resursa umană la DSP-uri, ea trebuie folosită în mod inteligent.

Dacă e necesar, se poate schimba și tehnic, deja am vorbit pentru a face îmbunătățiri tehnice în privința telefoanelor la care sună cetățenii, astfel încât să fie preluate apelurile, să crească numărul de persoane care răspund la telefoane”, a declarat, sâmbătă, Ludovic Orban.

Când ar trebui să apeleze românii la Direcţiile de Sănătate Publică?

În plus, premierul le transmite românilor că ar fi cel mai bine să sune la DSP-uri atunci când vor să solicite informaţii sau recoltare de probe, însă, dacă simptomele sunt mai grave, ar trebui să sune direct la serviciul de urgenţă 112.

„Dacă sunt simptome destul de accentuate, e bine sune la 112, pentru că există transport cu ambulanța și tratament în spital. Dacă sunt simptome mai ușoare se poate suna la DSP-uri, DSP urmând să trimită echipe care să recolteze probele pentru analize”, a mai declarat Ludovic Orban.

Ce s-a întâmplat vineri seară în studiourile Digi24?

Cei de la Digi24 au făcut un experiment chiar în prezența lui Raed Arafat. S-au pus în situația unui bucureștean care ar avea o problemă legată de COVID-19 și care ar avea nevoie să sune la DSP. A trecut aproape jumătate de oră până când de la capătul celălalt să se audă o voce care a îndemnat: „Ziceți”.

Experimentul a fost motivat de numeroasele mesaje primite. Oamenii s-au plâns că nu pot da de DSP, așa cum prevede procedura, fie pentru a anunța că au fost contacți ai unei persoane pozitive, fie pentru a anunța că au fost depistați cu COVID-19, fie pentru a afla rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2.

„În mod normal, trebuie să răspundă. Și dacă nu răspund, trebuie să explice de ce nu răspund”, a declarat Raed Arafat.

Sursa foto: Inquam Photos, Octav Ganea