Vineri, președintele Camerei Deputaților și liderul liberalilor, Ludovic Orban, a vorbit despre demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber. Acesta a precizat că se face o analiză detaliată a activității acesteia, motiv pentru care nu a fost finalizat încă raportul legat de procedura declanșată.

“Aşteptăm raportul, termenele pe care le-am stabilit în birourile permanente reunite sunt nişte termene care arată intenţia birourilor permanente reunite, am înţeles că se face o analiză mai detaliată a activităţii Avocatului Poporului şi din cauza asta încă nu s-a finalizat raportul privitor la procedura declanşată de demitere a Avocatului Poporului”, a declarat Ludovic Orban.

Fostul premier a fost întrebat dacă a ales deja un nume pentru funcția de Avocat al Poporului după de Renate Weber va fi demisă. El a precizat că discuțiile continuă pe această temă.

Se dorește plecarea ei din luna februarie

Amintim că demersurile de revocare a lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului au început în luna februarie a acestui an. O lună mai târziu,a ceasta declara că instituţia pe care o reprezintă „nu este un apendice al Guvernului” şi că nu trebuie să „mângâie pe creştet” Executivul. Ea susţinea că nu are motive să demisioneze din funcţie.

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată.

Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea