„Este o măsură care în Germania s-a luat în urmă cu 30 de ani”, a spus edilul orădean, care speră că masura va ajuta la îmbunătăţirea aspectului oraşului.

După măsura supraimpozitării clădirilor monument istoric, a căror faţadă are nevoie urgentă de intervenţii, Primăria trece la pasul al doilea: va inventaria toată clădirile care nu respectă un anumit regim de înălţime convenit sau care ies din aliniamentul stradal şi le va impozita suplimentar cu 50%. În acest fel, administraţia locală încearcă să oblige proprietarii fie să-şi demoleze imobilele, fie să le adapteze zonei prin supraînălţarea lor.

„Avem de asemenea terenuri sau imobile în zona centrală centrală şi pe arterele principale, pentru că la aceste zone se referă acest regulament, care nu sunt corespunzătoare acelui amplasament. Eşti pe o stradă cu un vad comercial foarte bun, oraşul a investit sume importante în pavarea ei, să ducă toate utilităţile, şi în loc să ai un imobil care să arate bine, care să respecte aliniamentul stradal ai un imobil care nu arată bine, este într-o stare foarte proastă şi atunci zone cu potenţial sunt subvalorificate,” a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, citat de digi24.ro.

Efectele nu se vor vedea imediat, spune primarul Ilie Bolojan, însă măsura va provoca anumite decizii pe care proprietarii le vor lua. În plus, este un moment bun de demarare a unor proiecte imobiliare în zona centrală.

„În anii următori ce vom vedea? În primul rând vom vedea un număr de clădiri care sunt într-o stare proastă că se schimbă, unele sunt supraînălţate, altele sunt demolate şi treptat faţa oraşului se schimbă. Nu pot să accept că avem unele zone sunt ca după bombardament şi să stăm încă 25 de ani să se schimbe ceva,” a mai spus a declarat Bolojan.